Left arrow
Блог

Owlab Jelly Evolv

04 березня, 2024

Evolv - спадкоємиця легендарної Jelly Epoch. Клавіатури, яка ввела повальну моду на PE foam.

Дизайн

Мабуть, цього разу я хотів би почати з дизайну.

Клавіатура не дарма має назву "Evolv". У ній чітко видно риси попередниці, але загальний зовнішній вигляд став набагато більш футуристичними та високотехнологічними.

Боковий профіль викликає у мене вайб космічного корабля з Sci-Fi.

Jelly Evolv Side Profile

Позаду ж – нас зустрічає прекрасна вага з нечитаємою назвою клавіатури, яка втоплена всередину корпусу. Відмінне рішення, яке врятує вагу від випадкових подряпин.

Jelly Evolv Back

При погляді зверху – ми бачимо всі "відмінні риси" Jelly Epoch, які дісталися нам у спадок : бейдж у лівій частині клавіатури та гравіювання вишні на блокері.

А ось кольорові чемфери (синя окантовка на рамці) – це вже відмінна риса Evolv, що надає їй ще більш футуристичної та унікальної зовнішністі. Чемфери також активно використовувалися в Mr.Suit.

Jelly Evolv with GMK Panels

Ще одним "привітом" з минулого є смужка RGB між половинками корпусу. Epoch мав RGB смужку між боттомом і топом, яка випила чимало крові ентузіастів, сильно ускладнюючи розборку клавіатури.

Evolv RGB Strip

Дизайн - це дуже суб'єктивна річ, але я в захваті від того, як Owlab поєднали класичні риси Epoch і футуристичний дизайн.

Інженерія

В Evolv використовується Leaf-Spring маунт, який активно допрацьовується студією починаючи з Owlab Spring.

У поточній ревізії мідні ліфи були щільно зафіксовані у своїх посадкових місцях, що прибрало люфт і дозволило набагато швидше та комфортніше збирати та розбирати клавіатуру.

Evolv Inner Case

Це дарує клавіатурі дуже приємний та рівномірний баунс:

Плейт фіксується на мідних ліфах за допомогою силіконових "шкарпеток" різної жорсткості.

Білі - м'якіші (30А). За жорсткістю я порівняв би їх з гумками для грошей, дуже м'які та пружні.

У свою чергу чорні – жорсткі (70А). Найбільше вони нагадують шкіру/дуже щільну гуму.

Jelly Evolv Gaskets

Ще одним популярним рішенням на сьогодні є можливість "швидкого розбирання" клавіатури.

Верхня рамка щільно тримається на 2х засувках, які дозволяють швидко дістатися до нутрощів клавіатури. Цікава альтернатива Catch-Ball маунту, який використовується в Corsa/Neo80.

Дивлячись на рендери – я переживав про її довговічність, але покориставшись – заспокоївся. Конструкція відчувається досить надійною + у комплекті з клавіатурою йде запасний комплект кріплень.

Тайпінг та звук

У Evolv ви отримуєте вибір між 1.2мм PCB з флекс катами та 1.6мм PCB без флекс катів.

При використанні PE фоам - немає сенсу використовувати 1.6мм, адже це майже ніяк не відображається на тональності, але при цьому ви втрачаєте такий чудовий флекс:

Evolv, як і Epoch, це клавіатура яка спроектована для використання з PE фоамом.

Вона має звук "на рівні" Mr.Suit, що є фантастичним результатом, особливо згадуючи, що це 75% клавіатура. Я спеціально зібрав свої улюблені білди з Suit і вони звучали так само чудово:

Marbly-білд з Zaku + POM:
Та Thocc'у-білд з Epsilon+FR4:

На жаль 1.6мм PCB була під пайку, тому я не зміг протестувати багато білдів. Після 4 білдів прийшов до думки, що нехай клавіатура і може використовуватися без PE, але за цю ціну є багато клавіатур які зроблять це набагато краще.

Ліф-спринг маунт робить звук трохи більш "тонким", що не найкраще позначається на білдах без фоаму:

Не найкращий результат який міг би бути, але для різноманітності можна зібрати і без PE. Можливо я просто не зміг знайти той білд, який розкриє 1.6мм PCB без фоаму.

Мене трохи засмутив факт того, що тут немає нормальної опції Hot-Swap PCB з довгим 7u пробілом. Тільки дуже дивна варіація China-WKL

Jelly Evolv 7u CWKL

Хоча вже давно придуманий нормальний варіант нижнього ряду з 7u пробілом на 65% і 75% клавіатурах:

TGR Tomo 7u Spacebar

Я думав обійти це обмеження взявши PCB під пайку. Але ось незадача - це перша PCB в яку не влазять mill-max сокети, через занадто вузькі посадкові отвори. Навіщо робити подібне – для мене загадка.

Післямова

В цілому - я дуже задоволений тим, що зміг нарешті викупити цю клавіатуру. За своєю базовою вартістю 425$ - це просто фантастична пропозиція. Дуже шкода, що ми живемо в реальному світі, де право купувати клавіатуру розігрувалося, а єдиним варіантом придбати клавіатуру зараз є вторинний ринок.

Ціни в Америці починаються від 650-700 $ за чорні та зелені і доходять до 850-950 $ за білі та кремові. Якщо вам подобається Creamy/Marbly звук, то у Mr.Suit нарешті з'явився гідний конкурент у сегменті "End-Game фоамних клавіатур".

Evolv - наследница легендарной Jelly Epoch. Клавиатуры, которая ввела повальную моду на PE foam.

Дизайн

Пожалуй в этот раз я хотел бы начать с дизайна.

Клавиатура не зря имеет название "Evolv". В ней отчетливо видны черты предшественницы, но общий внешний вид стал намного более футуристичным и экстравагантным.

Боковой профиль вызывает у меня вайб какого-то космического корабля из Sci-Fi.

Jelly Evolv Side Profile

Сзади же – нас встречает прекрасный вес с нечитаемым названием клавиатуры, который утоплен внутрь корпуса. Отличное решение которое спасёт вес от случайных царапин.

Jelly Evolv Back

При взгляде сверху - мы видим все "отличительные черты" Jelly Epoch, которые достались нам в наследство - бейдж в левой части клавиатуры и гравировку вишни на блокере над стрелками.

А вот цветные чемферы (синяя окантовка по рамке) - это уже отличительная черта Evolv, что придает ей еще более футуристичную и уникальную внешность. Чемферы так же активно использовались в Mr.Suit.

Jelly Evolv with GMK Panels

Еще одним "приветом" из прошлого является полоска RGB между половинками корпуса. Epoch имел RGB полоску между боттомом и топом, которая выпила не мало крови энтузиастов, сильно усложняла разборку клавиатуры.

Evolv RGB Strip

Дизайн — это очень субъективная вещь, но я в восторге от того, как Owlab совместили классические черты Epoch и футуристичный дизайн.

Инженерия

В Evolv используется Leaf-Spring маунт, который активно дорабатывается студией начиная с Owlab Spring. В текущей ревизии медные лифы были плотно зафиксированы в своих посадочных местах, что убрало люфт и позволило намного быстрее и комфортнее собирать и разбирать клавиатуру.

Jelly Evolv Inner Case

Это дарит клавиатуре очень приятный и равномерный баунс:

Плейт фиксируется на медных лифах с помощью силиконовых "носочков" разной жесткости.

Белые - более мягкие (30А). По жесткости я сравнил бы их с резинками для денег, очень мягкие и пружинящие.

В свою очередь черные - жесткие (70А). Больше всего они напоминают кожу / очень плотную резину.

Jelly Evolv Gaskets

Еще одним популярным решением на сегодня является возможность "быстрой разборки" клавиатуры.

Верхняя рамка плотно держится на 2х защелках, которые позволяют быстро добраться до внутренностей клавиатуры. Интересная альтернатива Catch-Ball маунту, используемому в Corsa/Neo80.

Глядя на рендеры - я переживал о её долговечности, но попользовавшись - немного успокоился. Конструкция ощущается достаточно надежной + в комплекте с клавиатурой идет запасной комплект креплений.

Тайпинг и звук

В Evolv вы получаете выбор между 1.2мм PCB с флекс катами и 1.6мм PCB без флекс катов.

При использовании PE фоам - нет никакого смысла использовать 1.6мм, ведь это почти никак не отображается на звуке, при этом вы теряете такой замечательный флекс:

Evolv , как и Epoch, это клавиатура которая спроектирована для использования с PE фоамом. Она имеет звук "на уровне" Mr.Suit, что является фантастическим результатом, особенно вспоминая о том, что это 75% клавиатура.

Я специально собрал свои любимые билды с Suit и они звучали восхительно:

Marbly-билд с Zaku + POM:
И Thocc'у-билд с Epsilon+FR4:

К сожалению 1.6мм PCB была под пайку, поэтому я не смог протестировать много билдов. Но по итогу пришел к мнению, что пусть клавиатура и может использоваться без PE, ведь за эту цену есть много клавиатур которые сделают это намного лучше.

Лиф-спринг маунт делает звук чуть более "тонким", что не лучшим образом сказывается на билдах без фоама:

Не самый восхитительный результат, но для разнообразия можно пособирать и без PE. А возможно я просто не смог найти тот самый билд, который раскроет эту клавиатуру.

Пару вещей, которые меня немного расстроили:

Нет нормальной опции Hot-Swap PCB с длинным 7u пробелом. Только очень странная вариация China-WKL

Jelly Evolv 7u CWKL

Хотя уже давным-давно придуман нормальный вариант нижнего ряда с 7u пробелом на 65% и 75% клавиатурах:

TGR Tomo 7u Spacebar

Я думал обойти это ограничение взяв PCB под пайку. Но вот незадача - это первая PCB в которую не влазят mill-max сокеты, из-за слишком узких посадочных отверстий. Зачем делать подобное - для меня загадка.

Послесловие

В целом - я очень доволен тем что смог наконец выкупить данную клавиатуру. По своей базовой стоимости в 425$ - это просто фантастическое предложение. Очень жаль, что мы живем в реальном мире, где право на покупку клавиатуры разыгрывалось.

Единственным вариантом приобрести клавиатуру сейчас является вторичный рынок, а цены в Америке начинаются от 650-700$ за черные и зеленый и доходят до 850-950$ за белые и кремовые. Если вам нравится Creamy/Marbly звук, то у Mr.Suit наконец появился достойный конкурент в сегменте "End-Game фоамных клавиатур".