Left arrow
Блог

Baionlenja Bias R2

2 жовтня, 2024

Передмова

Сьогодні розповім про чудову клавіатуру, її дизайнера та проблеми, які виникають при виборі невдалого партнера.

Якщо вам хочеться відразу поринути в технічні деталі і пропустити історію про те, як все, що могло піти не так, дійсно пішло не так - сміливо переходьте до розділу "Дизайн".

Ну а для поціновувачів графоманії та сумних історій, почнемо!

Хроніки розчарувань

Baionlenja (в реальному житті - Magnus), фінський дизайнер та клавіатурний ентузіаст. Любитель екстравагантних дизайнів, які він сам називає Biomechanical Keyboards.

Baionlenja Obj.1 and Gehirn

Спочатку Baion займався лише "приватними" міні груп-баями (GB) по кілька клавіатур.
Приклади ранніх робіт:

WB, Bias V2, Ikirouta, Bias V1.5

Згодом, з огляду на попит, було вирішено запустити перший "публічний" GB на Bias R2.
Це був перший серйозний проект Baion, в рамках якого потрібно було обрати одного з двох виробників:

  • DDS (Dadesin). Хороший виробник, але на момент запуску GB вони переходили на власний процес анодування, що створювало додаткові ризики для контролю якості. Крім того, вони не мали опції PVD покриття.
  • Виробник2. "Іменитий" виробник, назва якого не згадується через особисті мотиви. На той момент мав відмінну репутацію і пропонував опцію PVD, яка була необхідна для GB.

Після отримання кількох прототипів від "виробника2", які були в ідеальному стані, Baion вніс 50% передоплати за партію і робота почалась.
Крім цього виробнику були заплачені додаткові кошти за "преміальний контроль якості", щоб мінімізувати кількість B-Stock клавіатур (клавіатури з невеликими косметичними дефектами).

Першим тривожним сигналом стало те, що в останній момент виробник чинив тиск на Baion, переконавши його замовити більше додаткових екземплярів.

Другим неприємним моментом стало порушення термінів. Через 5 місяців після початку виробництва, коли клавіатури повинні були бути готові, з'ясувалося, що виробнику потрібно ще мінімум 4 місяці, плюс потрібно сплатити 50% суми, що залишилися.

Виробничі затримки – справа звична. Але коли клавіатури нарешті були виготовлені, упаковані та готові до відправки, Baion отримує листа від представника заводу з несподіваним повідомленням:

"Добрий день, ми припустилися помилки в інвойсі і неправильно розрахували вартість нижньої частини клавіатури - замість 89 $, вказали 18 $".
Суть звелася до наступного: щоб клавіатури були відправлені, необхідно доплатити різницю в 15,620 $. По фіналу, Baion таки доплатив різницу в 15 тис.
*для тих кому цікава повна версія діалогу зі скріншотами - залишаю посилання.

Здавалося б, що ситуація не могла стати гіршою: все, що могло піти не так, вже сталося.
З початку виробництва пройшло 13 місяців, і нарешті клавіатури прибули. Однак при відкритті першої коробки виявилося, що 6 з 10 клавіатур мали візуальні дефекти і були класифіковані як B-Stock.

Після ретельної перевірки всієї партії (220 шт.) з'ясувалося, що ~60% клавіатур були з візуальними дефектами, при тому що стандартний рівень відбраковки зазвичай становить 1-4% від розміру партії.

Виробник погодився переробити лише 25 клавіатур, що не вирішувало проблеми.
Цілих (A-Stock) клавіатур виявилося недостатньо навіть для того, щоб покрити сотню основних замовлень по груп-баю.

До честі Baion - було ухвалено рішення "розрулити" ситуацію, а не просто вислати дефектні юніти замовникам та зникнути десь у Фінських лісах.

Тим, кому не вистачило A-Stock клавіатур, було запропоновано три варіанти компенсації:

  1. 130 $ на рахунок сайту Baion для майбутніх покупок клавіатур.
  2. 50 $ повернення коштів.
  3. Отримання "виправленої" клавіатури, виготовленої на заводі Dadesin, через деякий час, для тих хто ще не отримав свій юніт.

Крім того, для учасників оригінального GB був організований міні груп-бай, на якому можна було замовити будь-які комплектуючі для клавіатури за досить низькими цінами.

Звісно, дізнавшись про проблеми з GB, багато хто почав оформлювати повернення (рефанди), що серйозно позначилося на фінансовому становищі компанії і загнало Baion у борги. Через особливості банківської системи та комісії, рефанди вартували відчутно більше ніж базова сума платежу.

Наразі компанія намагається стабілізувати ситуацію.
Дефектні клавіатури були частково виправлені та продані, щоб уникнути банкрутства та частково повернути кошти клієнтам.
Частина прибутку від нових клавіатур (Gehirn, Larva, OBJ.1 тощо) спрямовується на погашення боргів та повернення коштів учасникам GB Bias R2.

Щиро сподіваюся, що Baion зможе відновитися, позбутися боргів і знову займатися клавіатурами в своє задоволення, не відчуваючи фінансового тиску.

Дизайн

На відміну від більшості моделей Baion, клавіатура Bias виконана у мінімалістичному дизайні. Однак її легко впізнати за характерними рисами, які нагадують про стиль її творця.

Єдине що можна відзначити спереду - тонкі бічні рамки та назву клавіатури, розташовану над блоком стрілок.

Позаду клавіатури знаходиться Chroma обважувач з логотипом, виконаним у фірмовому стилі Baion.

З боків клавіатура має "Seamless" дизайн, що приховує стик між половинами корпусу, а спереду та ззаду нижня рамка злегка виступає, надаючи дизайну особливий шарм.

Ну а якщо зазирнути всередину клавіатури, увагу відразу приковує хвилясте дно (про яке ми поговоримо пізніше) і широкий кабель-канал для JST, виконаний в оригінальному фірмовому стилі.

Інженерія

На мою думку, Bias - "улюблена дитина Baion".
Клавіатура, випускалась в багатьох ітераціях (OG, BE, V1.5, V2, R2), з безліччю прототипів та доводилася до ідеалу роками.

А перше, що привернуло мою увагу - нестандартний маунт. У цій клавіатурі використовується grommet mount.

Це у своєму роді симбіоз gasket mount та tadpole mount. (детальніше про маунти можна почитати у відповідній публікації)
Як пише сам Baion: "Я хотів створити маунт, який би ізолював плейт і забезпечував м'якіший тайпінг, як gasket mount, але без необхідності возитися з поролоновими прокладками, які потрібно докуповувати або переклеювати при заміні плейту.
Крім того, у gasket mount є проблема - вирівнювання плейту при закручуванні, так як гаскети ніяк не фіксують "сендвіч" з плейта і пцб в корпусі.

Рішенням стали гумові втулки, які виконують функцію гаскетів, але при цьому "лягають" у виємки на корпусі та надійно фіксують "сендвіч" в корпусі.

Також для алюмінієвого плейту було додано leaf spring cuts (їх можна зустріти на F2-84 та інших клавіатурах). У поєднанні з грометами це забезпечувало дуже м'який тайпінг навіть на жорсткому металевому плейті.

Крім цього, клавіатура має багато дрібних особливостей, які роблять експлуатацію зручнішою:

  • Канал для JST-кабелю розширено, а сам кабель подовжений для зручності збирання.
  • Товсті гвинти не втоплені в корпус, що дозволяє їх легко витягувати, не дряпаючи корпус короткими викрутками.
  • Втулки можна замінити стандартними втулками з асортименту McMaster.
  • PCB має продуманий дизайн, що сприяє збільшенню терміну служби пристрою.
  • З боків корпусу присутні скоси, для зручного піднімання клавіатури.

Як бачите, всі ці деталі спрямовані на практичне використання, що особливо важливо для ентузіастів, які регулярно розбирають та збирають свої клавіатури.

Звук та відчуття при тайпінгу

Bias – досить м'яка клавіатура. Це стосується як білдів з алюмінієвим плейтом, що мають флекс-кати для додаткової м'якості, так і білдів із пластиковими плейтами (PC/POM). Завдяки конструкції дна (Baion Wave), PCB має значний запас флексу/баунсу. Навіть з додаванням 2-мм листа фоаму, залишається мінімальний запас для флексу, що цілком достатньо для комфортного тайпінгу.

Ще однією перевагою дизайну дна є зменшення вільного простору між рядами світчів, що позитивно впливає на звучання клавіатури у білдах без фоамів. Подібні рішення можна спостерігати у клавіатурах серії Glare та інших моделях, орієнтованих на білди без використання фоамів.

Bias більше підходить для білдів з вищою тональністю звуку (high-pitched/clacky).
Після Glare, це, мабуть, друга найкраща клавіатура для "end-game" білдів на Cherry MX Black (з того що я тестував).

Звісно, ​​звук менш об'ємний, відносно еталонного звучання Glare TKL (як на мене), але його відсутність компенсується чистотою.
Bias не потрібні милиці у вигляді окремих смужок кейс фоаму на модифікаторах, щоб вони не звучали як відро.

Проте Bias можна сміливо використовувати і з фоамами. У комплекті поставляється трохи нестандартний фоам, це не звичний нам PE/iXPE, а товстий лист Poron, зі зворотного боку якого проклеєний тонкий шар PET плівки.

Він трохи приглушує звук завдяки порону і знижує тональність завдяки шару PET. Мені стало цікаво, і я зібрав клавіатуру за рекомендацією Baion: комплектний фоам та повна відсутність інших фоамів (без кейс-фоама, PCB-фоама).

Результат вийшов цікавим. Клавіатура не звучить як більшість фоамних збірок. Виразно чутно як звук "гуляє" по корпусу, через відсутність PCB foam (основна мета якого - ізолювати звук кожного світча всередині свого осередку, не допускаючи реверберацій та гулу), що характерно для білдів без фоаму, але сама тональність залишається низькою, а звук більш "збитим/щільним", що більш характерно білдам з використанням PE foam. По фіналу ми отримали досить цікавий гібридний білд.

Для чистоти експерименту я також зібрав класичний білд з PE- та PCB-фоамом, а також з кейс-фоамом. На щастя у Bias використовується PCB стандарту H87nu від Hiney, сумісна з багатьма моделями TKL клавіатур і фоамами від них.
У даному тайпінгу використовувалася PCB та комплект фоамів від Geon F2-84:

У цьому випадку ми отримали стандартний фоамний білд, з приглушеним звуком, який має мінімум відмінностей, що у клавіатурі за 300$, що у клавіатурі за 600$. Більш збитий і м'ютед звук, ніяких реверберацій і "тонкого" звуку на модифікаторах.

Якщо ваша мета отримати більш Creamy / Marbly тональність - краще використовувати PE / iXPE фоам.
Якщо ж ви надаєте перевагу нижчій, Thocky тональності, відмінно підійде комплектний Poron+PET фоам, будь-який сумісний PCB фоам та комплект PBT кейкапів.

Післямова

Якщо підсумувати, Bias - це клавіатура, яка приваблює не лише чудовим звучанням та естетикою, але й безліччю дрібних, але важливих деталей.

Коли ти купуєш клавіатуру за 400-600 доларів, за умовчанням розумієш, що вона звучатиме і відчуватиметься чудово. Але в преміальних збірках справжню різницю створюють саме деталі: унікальні дизайнерські рішення, інженерні знахідки та дрібні "родзинки", які закохують вас в якусь конкретну модель.

Bias пропонує саме це. Крім захоплюючого звуку та приємного зовнішнього вигляду, клавіатура сповнена цікавих рішень та деталей, багато з яких непомітні на перший погляд.

Цікавим елементом є навіть такий бонус, як CD з треками Baion (так, він ще й пише Bionicle-vibe музику), мабуть що б люди могли перейняти атмосферу, в якій він працює над клавіатурами.

Хоча ця річ і марна з практичної точки зору, вона додає ще одну грань в атмосферу та цінність клавіатури, нагадуючи, що преміум-моделі це щось більше ніж просто шматок алюмінію.

Предисловие

Сегодня расскажу о необычной клавиатуре, её дизайнере и проблемах, которые возникают при выборе неудачного партнера.

Если вам хочется сразу погрузиться в технические детали и пропустить историю о том, как всё, что могло пойти не так, действительно пошло не так — смело переходите к разделу "Дизайн".
Ну а для любителей графомании и печальных историй, начнём!

Хроники разочарований

Baionlenja (в реальной жизни - Magnus), финский дизайнер и клавиатурный энтузиаст. Любитель экстравагантных дизайнов, которые он сам называет Biomechanical Keyboards.

Baionlenja Obj.1 and Gehirn

Первое время Baion занимался только "частными" мини груп-баями (GB) по несколько клавиатур.  
Примеры ранних работ:

WB, Bias V2, Ikirouta, Bias V1.5

Спустя время и учитывая спрос, было решено запустить первый "публичный" GB на Bias R2.
Это был первый серьёзный проект Baion, в рамках которого он выбрал одного двух производителей:

  • DDS (Dadesin). На момент запуска GB они переходили на собственный процесс анодирования, что создавало дополнительные риски для QC (контроля качества). Кроме того, у них не было опций PVD покрытия.
  • Производитель2. "Именитый" производитель, название которого не упоминается из-за личных мотивов. На тот момент имел отличную репутацию и предлагал опцию радужного PVD, который был необходим для GB.

После получения нескольких прототипов от "производителя2", которые были в идеальном состоянии, Baion внес 50% предоплаты за партию и работа началась.

Первым тревожным сигналом стало то, что в последний момент производитель оказал давление на Baion, убеждая его заказать больше дополнительных экземпляров. Помимо этого производителю были заплачены дополнительные средства за "премиальный контроль качества", что бы минимизировать кол-во B-Stock клавиатур (клавиатуры с небольшими косметическими дефектами).

Вторым неприятным моментом стало нарушение сроков. Спустя 5 месяцев после начала производства, когда клавиатуры должны были быть готовы, выяснилось, что производителю требуется еще минимум 4 месяца, а так же нужно оплатить оставшиеся 50% суммы.

Производственные задержки — дело привычное. Но когда клавиатуры наконец были изготовлены, упакованы и готовы к отправке, Baion получает письмо от представителя завода с неожиданным сообщением:
"Здравствуйте, мы допустили ошибку в инвойсе и неправильно рассчитали стоимость нижней части клавиатуры — вместо 89$, указали 18$".
Тем, кто заинтересован в полной переписке, можно ознакомиться по ссылке, однако суть свелась к следующему: чтобы клавиатуры были отправлены, необходимо доплатить разницу в 15,620$. По итогу Baion доплатил разницу.

Казалось, что ситуация не могла стать хуже: все, что могло пойти не так, уже случилось.
С момента начала производства прошло 13 месяцев, и наконец клавиатуры прибыли. Однако при открытии первой коробки обнаружилось, что 6 из 10 клавиатур имели визуальные дефекты и были классифицированы как B-Stock.

После тщательной проверки всей партии (220 шт.) выяснилось, что ~60% клавиатур оказались с визуальными дефектами, при том что стандартный уровень брака обычно составляет 1-4% от размера партии.  

Производитель согласился переделать лишь 25 клавиатур, что не решало проблему.
Целых (A-Stock) клавиатур оказалось недостаточно даже для того, чтобы покрыть сотню предзаказов по груп-баю.

К чести Baion - было принято решение "разрулить" ситуацию а не просто выслать дефектные юниты и "уйти в закат".
Тем, кому не достались A-Stock клавиатур, было предложено три варианта компенсации:

  1. 130$ на счет сайта Baion для будущих покупок клавиатур.
  2. 50$ возврата средств.
  3. Получение "исправленной" клавиатуры, произведенной на заводе Dadesin, спустя некоторое время, для тех кто еще не получил свой юнит.

Кроме того, для участников оригинального GB был организован "мини груп-бай", на котором можно было заказать любые комплектующие для клавиатуры по достаточно низким ценам.

Разумеется, узнав о проблемах с GB, многие начали оформлять возвраты (рефанды), что серьезно сказалось на финансовом положении компании и загнало Baion в долги. Из-за особенностей банковской системы и комиссий, рефанды стоили значительно больше базовой суммы платежа.

Сейчас компания старается стабилизировать ситуацию. Дефектные клавиатуры были исправлены и проданы, чтобы избежать банкротства и частично вернуть деньги клиентам. Прибыль от новых клавиатур (Gehirn, Larva, OBJ.1 и т.п.) направляется на погашение долгов и возврат средств участникам GB Bias R2.

Искренне надеюсь, что Baion сможет восстановиться, избавиться от долгов и вновь заниматься своим делом с удовольствием, не испытывая финансового давления.

Дизайн

В отличие от большинства моделей Baion, клавиатура Bias выполнена в минималистичном дизайне. Однако её легко узнать по характерным чертам, которые напоминают о стиле её создателя.

Спереди можно отметить тонкие боковые рамки и название клавиатуры, расположенное над блоком стрелок.

На задней стороне клавиатуры находится Chroma вес с логотипом, выполненным в фирменном стиле Baion.

С боков клавиатура имеет "Seamless" дизайн, скрывающий стык между половинами корпуса, а спереди и сзади нижняя рамка слегка выступает, придавая дизайну особый шарм.

Ну а если заглянуть внутрь клавиатуры, внимание сразу приковывают волнистое дно (о котором мы поговорим позже) и широкий кабель-канал для JST, выполненный в уникальном фирменном стиле.

Инженерия

По моему мнению, Bias - "любимый ребенок Baion".
Клавиатура, выпущенная в нескольких ранах (OG, BE, V1.5, V2, R2), с множеством прототипов и доводившаяся до идеала годами.

Первое что привлекло моё внимание - нестандартный маунт. В этой клавиатуре используется grommet mount.

Это некий симбиоз gasket mount и tadpole mount. *(детальнее про маунты можно почитать в соответствующей публикации)
Как пишет сам Baion: "Я хотел создать маунт, который бы изолировал плейт и обеспечивал более мягкий тайпинг, как gasket mount, но без необходимости возиться с поролоновыми прокладками, которые нужно докупать или переклеивать при замене плейта.
Кроме того, у gasket mount есть проблема — выравнивание плейта при закручивании, так как гаскеты никак не фиксируют "сэндвич" из плейта и пцб в корпусе."

Решением стали резиновые втулки, которые выполняли функцию гаскетов, но при этом ложились в выемки на корпусе и надёжно фиксировали "сэндвич" в корпусе.

Также для алюминиевого плейта были добавлены leaf spring cuts (их можно встретить на F2-84 и других клавиатурах). В сочетании с громметами это обеспечивало очень мягкий тайпинг даже на жёстком алюминиевом плейте.

Помимо этого, клавиатура имеет множество мелких особенностей, которые делают эксплуатацию более удобной:

  • Канал для JST-кабеля расширен, а сам кабель удлинён для удобства сборки.
  • Толстые винты, не утоплены в корпус, что позволяет их легко извлекать, не царапая корпус короткими насадками отвёртки.
  • Втулки (grommets) можно заменить стандартными втулками из ассортимента McMaster.
  • PCB имеет продуманный дизайн, который способствует увеличению срока службы устройства.
  • По бокам корпуса есть скосы для удобства поднятия клавиатуры.

Как видите, все эти доработки направлены на удобство пересборок, что особенно важно для энтузиастов, которые регулярно разбирают свои клавиатуры и собирают их заново.

Звук и ощущения при тайпинге

Bias — довольно мягкая клавиатура. Это касается как билдов с алюминиевым плейтом, имеющим флекс-каты для дополнительной мягкости, так и билдов с пластиковыми плейтами (PC/POM). Благодаря конструкции дна (Baion Wave), PCB имеет значительный запас для флекса/баунса. Даже с добавлением 2-мм листа фоама, остаётся минимальный запас для флекса, что вполне достаточно для комфортного тайпинга.

Ещё одно преимущество дизайна дна — уменьшение свободного пространства между рядами свитчей, что положительно влияет на использование клавиатуры в билдах без фоамов. Подобные решения можно наблюдать в клавиатурах серии Glare и других моделях, ориентированных на билды без использования фоама.

Bias больше подходит для билдов с более высокой тональностью звука (high-pitched / clacky).
После Glare, это, пожалуй, вторая лучшая клавиатура для "end-game" билдов на Cherry MX Black.

Конечно, звук менее объёмный по сравнению с эталонным звучанием Glare TKL (по крайней мере для меня), но его отсутствие компенсируется чистотой звучания. Bias не требуются костыли в виде отдельных полосок кейс фоама на модификаторах, что бы они не звучали как ведро.

Тем не менее, Bias можно смело использовать и с фоамами. В комплекте поставляется немного нестандартный фоам, это не привычный нам PE/iXPE , а более толстый лист Poron, с обратной стороны которого проклеен тонкий слой PET пленки.

Он слегка приглушает звук благодаря порону и понижает тональность благодаря слою PET. Мне стало интересно, и я собрал клавиатуру по рекомендации Baion: комплектный фоам и полное отсутствие остальных фоамов (без кейс-фоама, PCB-фоама).

Результат получился интересным. Клавиатура не звучит как большинство фоамных сборок. Отчетливо слышно как звук "гуляет" по корпусу, из-за отсутствия PCB foam (основная цель которого - изолировать звук каждого свитча внутри своей ячейки, не допуская ревербераций и гула), что характерно для билдов без фоама, но сама тональность остаётся низкой, а звук более "сбитым/плотным", что больше характерно билдам с использованием PE foam. Выходит некий гибридный билд.

Для чистоты эксперимента я также собрал классический билд с PE- и PCB-фоамом, а также с кейс-фоамом.
К счастью, в Bias используется PCB стандарта H87nu от Hiney, совместимая с многими моделями TKL клавиатур и фоамами от них. В данном тайпинге использовалась PCB и комплект фоамов от Geon F2-84.

В этом случае получился стандартный фоамный билд с приглушённым звуком, который имеет минимум отличий, что в клавиатуре за 300$, что в клавиатуре за 600$. Более сбитый и мьютед звук, никаких ревербераций и "тонкого" звука на модификаторах.
Если ваша цель получить более Creamy / Marbly тональность - лучше использовать PE / iXPE фоам.
Если же душа лежит к более низкой, Thocky тональности, отлично подойдет комплектный Poron+PET фоам, любой совместимый PCB фоам и комплект PBT кейкапов.

Послесловие

В итоге, Bias — это клавиатура, которая привлекает не только отличным звучанием и эстетикой, но и множеством мелких, но важных деталей.

Когда ты покупаешь клавиатуру за 400-600 долларов, по умолчанию понимаешь что она будет звучать и ощущаться превосходно. Но в премиальных сборках настоящую разницу создают именно детали: уникальные дизайнерские решения, инженерные находки и мелкие "изюмики", которые влюбляют вас в клавиатуру.

Bias предлагает именно это. Помимо захватывающего звука и приятного внешнего вида, клавиатура полна интересных решений и деталей, многие из которых заметны только при пересборке.

Интересным элементом является даже такой бонус, как CD с треками Baion (да, он еще и пишет Bionicle-vibe музыку), видимо что бы люди могли проникнуться атмосферой, в которой он работает над клавиатурами.

Хотя эта вещь и бесполезна с практической точки зрения, она добавляет ещё одну грань в атмосферу и ценность клавиатуры, напоминая, что премиум-модели это нечто большее чем просто кусок алюминия.