Left arrow
Блог

Gazzew Boba U4T V2

21 травня, 2024

Світч, який прийшов на заміну легендарному Boba U4T близько півроку тому.
Друга ревізія зберегла той самий Thockу звук, який так сподобався багатьом ентузіастам, виправивши деякі недоліки попередньої ревізії.

Виробником другої версії залишився Outemu.
Головна відмінність – матеріали хаузингу. Gazzew відмовилися від свого кастомного "мілки-бленда", віддавши перевагу новому "Boba plastic mix".
Так, Gazzew у своєму стилі – вони продовжують приховувати склад пластику. Тим не менш, якість припасування половинок так само на найвищому рівні.

В першу чергу хочеться відзначити більш плавний хід і меншу кількість "піску" в звучанні. Цей апгрейд напрошувалася досить давно, адже багато нових світчів, навіть у стоці, були плавнішими за змащені U4T.

Також тепер відсутнє змащення з заводу. Єдине місце, де можна знайти заводське мастило, - пружина.

Це гарне рішення, адже Outemu ніколи не славилися своїм заводським змащенням, яке виключало можливість використовувати світчі у стоці. Тепер вам не доведеться витрачати додатковий час на видалення старого мастила, і ви зможете відразу приступати до змащування.

А ось вибір пружин мене здивував і засмутив одночасно.
Перша ревізія U4T пропонувала класичні короткі пружини з корейської сталі у двох версіях – 62 та 68 грам.
До мого величезного обурення, в другій ревізії майже нічого не змінилося. Ми бачимо ті самі «нудні» 62-ох і 68-ми -грамові пружини.

Так, з'явилася третя опція - "63 грами, довга пружина" - але, на жаль, вона не особливо відрізняється від старих версій.
Не зрозумійте мене неправильно: це нормальні пружини, вони не дзвенітимуть та не хрустітимуть після змащення, але за такий цінник у 2024 році хотілося б отримати щось цікавіше.

Тактильність - звична "P-shape", знайома всім з першої ревізії.
Для тих, хто не знайомий з позначенням: «P» - це ілюстрація відчуття тактильності. Крім P-, зустрічаються також D- або b-shape.
У випадку з Boba U4T, бамп (відчуття рельєфності в ході стему) починається з самого початку, без пре-тревела, і закінчується трохи далі за середину натискання. Залишок шляху світч дотискається як лінійний - це і нагадує букву P. Описану тактильність можна побачити на відео:

Що стосується звуку – зміна матеріалу пластику все ж призвела до змін невеликих змін у тональності.

Новий матеріал звучить трохи «яскравіше». Особливо це помітно на апстроуці (удар стема по топ-хаузингу світча): у цьому моменті U4T V2 звучить голосніше і більш «клаки». В цілому, ви отримуєте той самий "фірмовий" U4Thock звук, але з трохи чистішим від шелестіння звуком і трохи вищою тональністю.
Якщо ваша мета досягти максимально лоупітч звуку, варто пошукати першу ревізію.

На мою думку, більш виразний звук пішов U4T на користь. Білди з використанням PE foam звучать цікавіше порівняно зі старими «мьютед» U4T.
Гарний приклад - білд на базі Link65 з повним комплектом фоамів.

Звук вийшов досить чистим, гучним, та з характерним «стуком», властивим U4T-світчам.

Можливо, це мої суб'єктивні враження, але я не можу рекомендувати U4T V2 у білдах без фоама. Після кількох спроб я так і не зміг отримати гідного результату, який захотілося б відзначити.

Також невелика порада тим, хто змащуватиме ці світчі:

Можливо, це проблема конкретної партії, але якщо ви розбираєте всі світчі, а потім змішуєте різні топи та стеми - деякі світчі починають бовтатися і видавати зайві звуки при натисканні на куточок кейкапа:

Ця проблема майже непомітна на практиці, але вона є, і вам варто про неї знати.


Підсумовуючи, U4T V2 все ще залишається відмінним «універсальним» варіантом тактильного світча з помірною тактильністю і звуком, який припаде до смаку більшості ентузіастів.

Я однозначно можу порекомендувати його як «безпечний» варіант для тих, хто тільки починає вкочуватися в тактильні перемикачі та хоче отримати збалансований світч гарної якості з приємним звуком.

Свитч, пришедший на замену легендарному Boba U4T около полугода назад.
Вторая ревизия сохранила тот самый Thockу звук, который так полюбился многим энтузиастам, не допустив при этом некоторые ошибки предыдущей ревизии.

Производителем второй версии остался Outemu.
Главное отличие - материалы хаузинга. Gazzew отказались от своего кастомного «милки-бленда», отдав предпочтение новому «Boba plastic mix». Да, Gazzew в своем стиле - они продолжают скрывать состав пластика. Тем не менее, качество подгонки половинок всё так же на высочайшем уровне.

В первую очередь хочется отметить более плавный ход и меньший объём песка в звуке относительно старого милки хаузинга: это изменение напрашивалось достаточно давно, ведь много новых свитчей даже в стоке были плавнее смазанных U4T.

Также отсутствует заводской пре-люб. Единственное место, где можно найти заводскую смазку, - пружина.

Это хорошее решение, ведь Outemu никогда не славились своей заводской смазкой, исключавшей возможность использовать свитч в стоке. Теперь же вам не понадобиться тратить дополнительное время на стирание старой смазки, и вы сможете сразу приступать к смазыванию.

А вот выбор пружин меня удивил и расстроил одновременно.
Первая ревизия U4T предлагала классические короткие пружины из корейской стали в двух версиях - 62 и 68 грамм.

К моему огромному возмущению, во второй ревизии почти ничего не изменилось.
Мы видим всё те же «скучные» 62-ух и 68-ми -граммовые пружины.

Да, появилась третья опция – «63 грамма, длинная пружина» - но, к сожалению, она не особо отличается от старых версий.
Не поймите меня неправильно: это нормальные пружины, они не будут звенеть и хрустеть после смазки, но за такой ценник в 2024 году хотелось бы получить нечто интереснее.

Тактильность - привычная «P-shape», знакомая всем с первой ревизии.
Для тех, кто не знаком с обозначением: «P» - это иллюстрация ощущения тактильности. Помимо P-, встречаются также D- или b-shape.
В случае с Boba U4T, бамп (ощущение рельефности в ходе стема) начинается с самого начала, без пре-тревела, и заканчивается чуть дальше середины нажатия. Остаток пути свитч дожимается как линейный – это и напоминает букву P. Описанную тактильность можно заметить на видео:

Что касается звука – небольшие изменения всё-таки присутствуют.

Новый материал звучит чуть более «ярко»  относительно старого. Особенно это заметно на апстроуке (удар стема о топ-хаузинг свитча): в этом моменте U4T V2 звучит громче и более «клаки». В целом, вы получаете всё тот же фирменный U4Thock звук, но с чуть более чистым от шуршания звуком и немного более высокой тональностью.
Если ваша цель добиться максимально лоу-питч звука, стоит поискать первую ревизию.

По моему мнению, более выразительный звук пошел U4T на пользу. Билды с использованием PE foam звучат интересней в сравнении со старыми «мьютед» U4T. Хороший пример – билд на базе Link65 с полным комплектом фоамов.

Звук вышел довольно чистым, громким, но с характерным «стуком», присущим U4T-свитчам.

Возможно, это мои субъективные впечатления, но я не могу рекомендовать U4T V2 в билдах без фоама. После пары-тройки попыток я так и не смог получить достойный по звуку результат, который захотелось бы отметить.

Также дам небольшой совет тем, кто будет смазывать эти свитчи в дальнейшем:

Возможно, это проблема конкретной партии, но, если вы разбираете все свитчи, а потом мешаете разные топы и стемы - некоторые свитчи начинают болтаться и издавать лишние звуки при нажатии на самый уголок кейкапа:

Данная проблема почти незаметна на практике, но она есть, и вам стоит о ней знать.


Подытоживая, U4T V2 все так же остаётся отличным «универсальным» вариантом тактильного свитча с умеренной тактильностью и звуком, который придётся по вкусу большинству энтузиастов.

Я однозначно могу порекомендовать его как «безопасный» вариант для тех, кто только начинает вкатываться в тактильные свитчи и хочет получить сбалансированный свитч хорошего качества с приятным звуком.