Left arrow
Блог

Кейкапи: матеріали, профілі та міфи

28 травня, 2024

Передмова

В інтернеті існує безліч розрізненої інформації на тему кейкапів. У цій публікації я постараюся трохи систематизувати та описати основні моменти, пов'язані з цією темою. Кожен з пунктів заслуговує на окрему статтю, але я спробую відповісти на найпоширеніші питання і коротко висвітлити основні моменти, не заглиблюючись в деталі.

Матеріали кейкапів

Кейкапи можуть бути виготовлені з різних матеріалів: ABS, PBT, POM, PC, PPS та інші.
Однак основні матеріали, що використовуються у виробництві кейкапів, - ABS та PBT.

Важливо відмітити, що позначення ABS та PBT є умовними, оскільки кожен виробник використовує свій власний склад, що впливає на текстуру та звук кейкапів, навіть якщо вони виготовляються з одного матеріалу.

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) — пластик, який часто використовується для корпусів клавіатур та кейкапів. Порівняно з іншими пластиками, ABS є відносно м'яким матеріалом, але стійким до пошкоджень. На відміну від PBT, ABS не обмежений у виборі кольорів і може бути виконаний у будь-якому відтінку, що приваблює безліч дизайнерів.

Я б умовно розділив ABS на дві категорії:

  1. Дешевий ABS, що використовується у масс-маркет клавіатурах та недорогих китайських наборах. Символи на таких кейкапах досить швидко стираються, а самі кейкапи мають не дуже приємну текстуру та звук.
  2. Дорогий Double-Shot ABS, який використовується в кейкапах для ентузіастів і часто вважається "енд-геймом" у світі кейкапів.

Головна помилка, яка часто виникає у ентузіастів-початківців після перегляду безлічі відео та оглядів, полягає в думці, що ABS - це завжди погано.
Це помилковий висновок, який стосується тільки дешевих ABS-кейкапів.
Основним недоліком ABS кейкапів будь-якого цінового сегменту є поступове стирання текстури та поява блиску, більш відомого як "шайн".

Shined GMK keycap

PBT (Polybutylene Terephthalate) — зносостійкий пластик, його недоліком є ​​крихкість та обмежена палітра кольорів. Через особливості матеріалу навіть найяскравіші PBT-кейкапи можуть виглядати менш насиченими відносно ABS.

F13 + F8 - GMK (ABS) / Window`s - NicePBT (PBT) 

РBT-кейкапи вважаються найкращим варіантом за співвідношенням ціни та якості. Вони можуть мати як шорстку, так і дуже гладку текстуру, залежно від складу. За рахунок більшої стійкості матеріалу вони менш вразливі до "шайну".

Технології виготовлення та нанесення символів

Розглянемо найбільш популярні методи: Top Print, Dye-Sub, Double-Shot, UV-друк та Laser engraving.

Top Print (Pad Print) - найдешевший спосіб нанесення символів, що часто зустрічається в ультра-бюджетних наборах. Чорнила наносяться безпосередньо на поверхню кейкапу і починають стиратися вже через 3-5 місяців активного використання. В результаті ви можете легко залишитися з порожніми ковпачками без символів.

Оскільки чорнила наноситься поверх пластику, ви можете відчути їх тактильно.

Dye-sub (dye-sublimation) — процес, при якому символи наносяться спеціальним чорнилом з використанням дуже високої температури. Під впливом тепла чорнило переходить у газоподібний стан, минаючи рідку форму, і проникає всередину пластику, змінюючи його колір на молекулярному рівні. Навіть якщо верхній шар кейкапа частково зітреться, символ все ще залишиться видимим.

Оскільки чорнило проникає всередину пластику, на поверхні не залишається жодної текстури, і ви не відчуєте жодних слідів від нанесення. Цей метод не підходить для ABS-кейкапів, оскільки високі температури розплавлять матеріал.

Серйозним недоліком дешевих Dye-sub кейкапів є менша чіткість символів. Оскільки чорнило переходить у газоподібний стан і має тенденцію "розтікатися" у всі боки, Dye-sub не може забезпечити таку ж чіткість символів як Double-Shot.

Dye-Sub and Double-Shot

Варто також згадати метод Reverse Dye-Sublimation. Це той самий процес що і звичайний Dye Sub, але з однією ключовою різницею: замість того, щоб фарбувати символ, фарбується все, окрім нього. Цей метод використовується, коли символи повинні бути світлішими за основний колір, оскільки неможливо висвітлити темніший колір. У цьому випадку береться світліший кейкап, який потім забарвлюється, залишаючи символи незабарвленими.

Головними недоліками методу Reverse Dye-Sub є можлива деформація форми через нагрівання та періодичне вицвітання кольору в області основи. Це помітно на прикладі, де насиченість кольору знижується ближче до основи кейкапа.

Picture credits - Omnitype.com

Double-shot – при даному методі виготовлення кейкапи виготовляються з двох окремих шматків пластику, один для символу, інший для корпусу кейкапу. Це допомагає повністю запобігти стиранню або вицвітанню символів.

Виробництво Double-Shot кейкапів включає двоетапний процес лиття під тиском.
Спершу створюється основна форма кейкапу з вирізом для майбутніх символів, використовуючи міцний пластик, такий як ABS або PBT, а потім у ту ж форму заливають пластик іншого кольору, який заповнює форму навколо символів.

Picture credits - Ripsters keyboards wiki

Після цього форма охолоджується, і готовий кейкап витягується з ідеально інтегрованими легендами, забезпечуючи їх довговічність та чіткість.

UV print – метод нанесення символів та принтів з використанням ультрафіолетового світла для затвердіння чорнила та лаку. Цей метод часто застосовується для додавання третього кольору на Double-Shot кейкапи. Для кейкапів будь-якого кольору, крім білого, спочатку зафарбовується біла основа, на яку потім наноситься символ або принт. Фінальним етапом стає нанесення шару захисного УФ лаку.

За своєю суттю, UV print нагадує Top print, оскільки символ наноситься на поверхню кейкапу, проте деякі компанії використовують високоякісний УФ-друк, який зберігає зносостійкість протягом кількох років. Найчастіше UV print можна упізнати завдяки характерному блиску захисного лаку.

Laser engraving (Лазерне гравіювання) – метод нанесення символів на кейкапи з використанням лазерного променя. Існує кілька технік, включаючи обвуглювання, при якому пластик темніє під впливом лазера, піноутворення, що створює яскраві символи на темних кейкапах. Також використовується абляція, яка випалює глибокі борозди на поверхні кейкапів, які можна заповнити фарбою для поліпшення видимості.

При деяких методах лазерного гравіювання на поверхні кейкапів можуть залишатися невеликі поглиблення, які практично не відчуваються. У той же час, інші методи можуть залишати глибші та відчутніші борозди. Лазери добре справляються з гравіюванням прямих ліній, але можуть мати труднощі при створенні складних символів або діагональних елементів, таких як стрілки.

Звуковий профіль

Як я вже згадував, кожен виробник використовує свій унікальний склад матеріалів, технології та різну товщину стінок, що призводить до значних відмінностей у звуку кейкапів з одного і того ж матеріалу.

Якщо узагальнити, PBT кейкапи мають більшу вагу та товщину стінок:

  • Вага кейкапа:
    1u ABS (GMK) — 0.92 г
    1u PBT (NicePBT) — 1.4 г
  • Товщина стінок:
    GMK — 1.3 мм
    NicePBT — 1.5-1.7 мм

Дані характеристики PBT кейкапів "забарвлюють" звук у нижчу тональність. Це не є плюсом чи мінусом — просто особливість, про яку варто пам'ятати.

ABS кейкапи, навпаки, частіше використовуються ентузіастами в дорожчих хай-пітч/крімі збірках, де важливо, щоб кейкапи не затьмарювали і не "зафарбовували" звук світчів. Можна сказати, що ABS робить звук трохи тоншим та вищим, але це сильно залежить від виробника.

Популярні профілі кейкапів

Сьогодні існує величезна кількість профілів, і я не намагатимусь перерахувати всі. Розглянемо найактуальніші і найпоширеніші варіанти.

Глобально, кейкапи можна розділити на дві категорії: Sculpted та Uniform.

Picture credits - keyboard.university

Скульптед (sculpted) - кейкапи, в яких кожен рядок клавіатури має різну форму та висоту. Це означає, що кейкапи призначені для певних рядів і не можуть використовуватись на інших.

Юніформ (uniform) — кейкапи, в яких всі ряди мають однакову форму та висоту. Такі кейкапи можна вільно переміщати між рядами та використовувати для різних розкладок, таких як Dvorak або Colemak.

А всередині цих категорій, кейкапи діляться на різні профілі, які відрізняються між собою формою, заввишки, нахилом та іншими нюансами.

Picture credist - goblintechkeys.com


OEM — один з найпопулярніших профілів кейкапів у сегменті "мас-маркет" клавіатур. Кейкапи цього профілю мають середню висоту та скульптед форму рядів, що забезпечує зручність при використанні та допомагає у навігації по рядах при сліпому друку. Сьогодні вони досить рідко зустрічаються в ентузіастському сегменті.

Picture credits - keyboard.university

Cherry — профіль кейкапів, що вважається "золотим стандартом" у світі кастомних клавіатур. Більшість ентузіастських сетів випускаються саме в цьому профілі або його аналогах, таких як DCX (від Drop) або OTC (від Omnitype) та інших. Cherry кейкапи схожі на OEM, але вони трохи нижче і мають менш агресивну скульптуру, що робить їх більш ергономічними та зручними для тривалих робочих сесій.

Picture credits - keyboard.university

KAT  — унікальний профіль з однаковою висотою всіх рядів та скульптед формою. KAT можна віднести до високих профілів. Кейкапи мають закруглені верхні краї і злегка увігнуту поверхню для підвищення комфорту під час друку та зниження втоми при тривалому використанні. Цей профіль поєднує ергономічні риси, такі як рівномірна висота для плавного переміщення пальців і збільшена висота в деяких рядах для полегшення навігації по рядах при сліпому друку.

Picture credits - keyboard.university

KAM — юніформ профіль, який еволюціонував з R2 ряду дизайну KAT і був створений як альтернатива DSA профілю. KAM кейкапи мають однакову висоту у всіх рядах, що забезпечує сумісність з клавіатурами з нестандартними розкладками.

Picture credits - keyboard.university

DSA — юніформ кейкапи з однаковою висотою та формою для всіх рядів. DSA мають висоту близько 7,39 мм, що можна порівняти зі стандартними OEM кейкапами. Як і будь-який інший юніформ профіль - не особливо зручні в питанні навігації по рядах при роботі наосліп, однак їх дуже полюбляють у ком'юніті сплітів і 40% клавіатур за нестандартні кіттінги (велика кількість різних варіацій кнопок за розміром і рядом у наборі).

Picture credits - keyboard.university

XDA — низький юніформ профіль, розроблений китайським виробником. Кейкапи XDA мають пласку форму з циліндричною поверхнею та однакову висоту у всіх рядах. Цей профіль забезпечує більш м'який і тихий звук при наборі тексту, проте через однакову висоту і плоску поверхню всіх клавіш, орієнтуватися на дотик по рядках може бути досить некомфортно.

Picture credits - keyboard.university

SA — один з найвищих профілів кейкапів, відомий своїм вінтажним виглядом. SA кейкапи мають опуклу поверхню з поглибленням у центрі, що створює зручну форму для пальців. Незважаючи на їх висоту, яка може не підійти для швидкого друку, вони забезпечують задовільні тактильне відчуття і є популярним вибором для тих, хто віддає перевагу високим клавішам з вираженою скульптурою рядів. Я недолюблюю SA кейкапи за яскраво виражений звук "порожнечі".

Picture credits - keyboard.university

MT3 — високопрофільні кейкапи, що поєднують в собі елементи з профілів OEM і SA. Їх можна придбати виключно у Drop. Більшість сетів виготовлено за технологією Double-shot ABS, але зустрічаються і сети з PBT. Кейкапи MT3 мають характерне та досить відчутне заглиблення і закруглені кути, що сприяє точному розміщенню пальців на клавішах. Багато ентузіастів люблять МТ3 за зручність використання та приємну низьку тональність.

Picture credits - keyboard.university

Бренди та мої особисті уподобання

Як і у статті зі стабілізаторами, хочу уточнити, що кожна людина має свій унікальний досвід та особисті уподобання при роботі з різними кейкапами. Тому все, що я напишу нижче, ґрунтується виключно на моїх власних уподобаннях та досвіді використання і не претендує на істину в останній інстанції. Список буде доповнюватись з часом.

ABS кейкапи

GMK CYL — без сумніву, одні з (якщо не найкращі) ABS Double-Shot кейкапи на ринку сьогодні. Вони відомі своїми унікальними дизайнами, еталонним звуком та приємною тактильністю, які високо цінуються ентузіастами. З мінусів можна відзначити високу ціну, хоча останнім GMK часом часто бувають на розпродажах. Раніше зустрічалися проблеми з кривими пробілами, але, на щастя, цю проблему було вирішено, і нові сети, випущені з 2023 року, радують власників рівними пробілами.

Key Kobo (KKB) — молодий але перспективний виробник ABS Double-Shot кейкапів. Їх якість практично не поступається GMK, і вони пропонують цікаві дизайни, включаючи колаборації з дизайнерами, які працювали з GMK. Звук у Key Kobo трохи вище за тональністю, а текстура більш гладка. Якщо розглядати покупку за повною ціною (90-100 $), я б точно віддав перевагу GMK за знижкою, або з незначною переплатою. Однак, якщо вдасться купити Key Kobo за знижкою, за 50-60 $, то вони безперечно вартують своїх грошей.

DCX (Drop) — аналог Cherry профілю від Drop з чудовою якістю, рівними пробілами та приємними цінами (особливо під час акцій на Drop.com). Текстура кейкапів схожа на KKB і більш гладка порівняно з GMK. Основна претензія до DCX – звук. Через більшу вагу і товщину стінок вони мають нижчий звук, відносно KKB і GMK. При цьому звук недостатньо низький для лоу пітч збірок, і занадто низький для "енд гейм"хай пітч збірок. DCX відмінно підходить тим, хто віддає перевагу більш усередненим і збалансованим Creamy/Marbly тональностям, та для тих, кому звук GMK/KKB здається занадто тонким.

ABS МT3 (Drop) — це високопрофільні ABS Double-Shot кейкапи, що сильно потіснили SA профіль з ринку. МТ3 це одні з найякісніших і найзручніших високих кейкапів, які я коли-небудь пробував. Вони часто продаються за акціями, що дозволяє придбати сет відмінної якості з гарним дизайном за 50-60 $, також мають дуже низьку тональність, що робить їх ідеальними для білдів з акцентом на низьку тональність та клавіатури з PE foam. Рекомендую спробувати, якщо вам вже набрид класичний Cherry профіль.

PBT кейкапи

GMK MTNU — відносно нові та дуже цікаві PBT double-shot кейкапи зі скульптурним профілем та сферичними виїмками під пальці. По висоті вони сильно нагадують профіль Cherry, мають товстіші стінки (1,6 мм), низьку тональність та бархатисту текстуру. Через сферичну форму можуть бути менш зручними для тих, хто звик натискати ближче до краю кейкапу. В іншому, це чудові кейкапи, які підійдуть для білдів з низькою або Creamy/Marbly тональністю.

NicePBT / CannonCaps — PBT кейкапи Cherry профілю від CannonKeys, виконані з використанням методів Dye-sub та Reverse Dye-sub. Вони представлені в різних дизайнах, мають високу якість і часто пропонуються на розпродажах за ціною від 40 до 55 доларів за набір. Завдяки товстим стінкам та значній вазі, ці кейкапи відмінно підходять для збірок з "thocky" (низькою) тональністю. Це один з кращих варіантів у співвідношенні ціна/якість серед PBT кейкапів з Dye-sub нанесенням.

PBS — новий юніформ профіль кейкапів від CannonKeys, створений у співпраці з дизайнером matt3o, відомим з розробки профілів MTNU та MT3. PBS поєднує низьку висоту та циліндричну форму спереду та ззаду з верхньою сферичною виїмкою, що створює широку та зручну поверхню контакту. Кейкапи виготовлені з PBT, мають товщину 1,5 мм та символи, нанесені за технологіями Dye-sub та Reverse Dye-sub. Судячи з пробників, які я отримав - обіцяють бути дуже цікавим варіантом кейкапів. Перші сети приїдуть через пару тижнів, і я обов'язково доповню цей розділ.

KAT — високоякісні PBT кейкапи від Keyreativе, які відрізняються низькою тональністю та приємною бархатистою поверхнею. Ці кейкапи доступні як у Double-Shot, так і у Dye-sub виконанні. Основними недоліками можна вважати обмежену кількість доступних дизайнів (хоча їх і чимало) і досить високі ціни, які можна порівняти з наборами GMK. KAT є відмінним поєднанням скульптурного дизайну і помірно високого профілю, що надає клавішам унікального звучання.

KAM — аналог KAT, але у юніформ профілі. KAM також вирізняються високою якістю та виготовляються з PBT пластику, але для нанесення символів використовується виключно метод Dye-sub. Вони зберігають ті самі характеристики, як і KAT, включаючи низьку тональність і приємну бархатистую поверхню, але пропонують однакову висоту клавіш по всіх рядах.

Novelkeys PBT — кейкапи Cherry профілю від відомого американського вендора. Ці PBT кейкапи виконані з використанням методу Dye-sub та відрізняються гарною якістю. Асортименти дизайнів не дуже великий, але серед них є кілька особливо цікавих варіантів, таких як Taro, SpellBook, Milkshake і інші.
Novelkeys мають не таку низьку тональність, як NicePBT, що може бути важливим фактором для деяких користувачів.

HammerWorks CRP — одні з найякісніших PBT кейкапів, виконаних з використанням методу Dye-sub, що мають товщину стінок 1,4-1,5 мм. Вони відрізняються приємною тактильністю та високим рівнем контролю якості. Однак до недоліків можна віднести дуже високу ціну та обмежений вибір дизайнів, оскільки компанія виробляє лише набори у бежевих відтінках.

PBT MT3 так, MT3 кейкапи також випускаються і з PBT, з використанням методу Dye-sub. Серед доступних наборів можна знайти такі популярні дизайни, як 9009, Dev tty, а також тематичні колекції присвячені "Володарю кілець".

Предисловие

В интернете существует множество разрозненной информации на тему кейкапов. В этой публикации я постараюсь немного систематизировать и описать основные моменты связанные с этой темой. Каждый из пунктов заслуживает отдельной статьи, но я постараюсь ответить на самые часто задаваемые вопросы и кратко осветить основные моменты, не углубляясь в детали.

Материалы кейкапов

Кейкапы могут быть изготовлены из различных материалов: ABS, PBT, POM, PC, PPS и других.
Однако основные материалы, используемые в производстве кейкапов, — ABS и PBT.

Важно отметить, что обозначение ABS и PBT является условным, так как каждый производитель использует свой собственный состав, что влияет на текстуру и звук кейкапов, даже если они изготавливаются из одного и того же материала.

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) — пластик, который часто используется для корпусов клавиатур и кейкапов. По сравнению с современными пластиками, ABS является относительно мягким материалом, но прочным и устойчивым к повреждениям. В отличие от PBT, ABS не ограничен в выборе цветов и может быть выполнен в любом оттенке, что привлекает множество дизайнеров.

Я бы условно разделил ABS на две категории:

  1. Дешевый ABS, используемый в массовых клавиатурах и недорогих китайских наборах.
    Символы на таких кейкапах быстро стираются, так как наносятся методом "Top Print" (о котором я расскажу позже). Эти кейкапы имеют неприятный звук и тактильные ощущения.
  2. Дорогой Double-Shot ABS, который используется в кейкапах для энтузиастов и часто считается "энд-геймом" в мире кейкапов.

Первое заблуждение, которое часто возникает у начинающих энтузиастов после просмотра множества видео и обзоров, заключается в том, что ABS — это всегда плохо. Это ошибочное мнение, применимое только к дешевым ABS-кейкапам. Основным недостатком ABS кейкапов любого ценового сегмента является постепенное стирание текстуры и появление блеска, более известного как "шайн".

Shined GMK keycap

PBT (Polybutylene Terephthalate) — износостойкий пластик, его недостатком является хрупкость и ограниченная цветовая палитра. Из-за особенностей материала даже самые яркие PBT-кейкапы могут выглядеть менее насыщенными относительно ABS.

F13 + F8 - GMK (ABS) / Window`s - NicePBT (PBT) 

В народе PBT-кейкапы считаются лучшим вариантом по соотношению цены и качества. Они могут иметь как шершавую, так и очень гладкую текстуру, в зависимости от состава. Благодаря повышенной износостойкости PBT кейкапы менее подвержены появлению "шайна".

Технологии изготовления и нанесения символов

Рассмотрим наиболее популярные методы : Top Print, Dye-Sub, Double-Shot, UV-печать и Laser engraving.

Top Print (Pad Print) — это самый дешевый способ нанесения символов, часто встречающийся на китайских наборах стоимостью 10-15 долларов. Чернила наносятся непосредственно на поверхность кейкапа и начинают стираться уже через 3-5 месяцев активного использования. В результате вы легко можете остаться с пустыми колпачками без символов.

Поскольку чернила наносятся поверх пластика, вы можете ощутить их тактильно.

Dye-sub (dye-sublimation) — это процесс, при котором символы наносятся специальными чернилами с использованием очень высокой температуры. Под воздействием тепла чернила переходят в газообразное состояние, минуя жидкую форму, и проникают внутрь пластика, изменяя его цвет на молекулярном уровне. Даже если верхний слой кейкапа частично сотрется, символы останутся видимым.

Поскольку чернила проникают внутрь пластика, на поверхности не остается никакой текстуры, и вы не почувствуете никаких следов от нанесения.
Этот метод не подходит для ABS-кейкапов, так как высокие температуры расплавят материал.

Серьезным недостатком недорогих Dye-sub является меньшая чёткость символов. Поскольку чернила переходят в газообразное состояние и имеют тенденцию "растекаться" по сторонам, Dye-sub не может обеспечить такую же чёткость символов как Double-Shot.

Dye-Sub and Double-Shot

Стоит также упомянуть метод Reverse Dye-Sublimation. Это тот же процесс окрашивания, что и обычный Dye Sub, но с одной ключевой разницей: вместо того чтобы окрашивать символ, окрашивается всё, кроме него.
Этот метод используется, когда символы должны быть светлее основного цвета, поскольку невозможно осветлить более тёмный цвет.
В этом случае берётся более светлый кейкап, который затем окрашивается, оставляя символы неокрашенными.

Главными недостатками метода Reverse Dye-Sub являются возможная деформация формы из-за нагрева и периодическое выцветание цветов в области основания. Это заметно на примере, где насыщенность цвета снижается ближе к основанию кейкапа.

Picture credits - Omnitype.com

Double-shot - при данном методе изготовления кейкапы делаются из двух отдельных кусков пластика, один для символа, другой для корпуса кейкапа. Это помогает полностью предотвратить износ или выцветание символов.

Производство Double-Shot кейкапов включает двухэтапный процесс литья под давлением.
Сначала создаётся основная форма кейкапа с вырезом для будущих символов, используя прочный пластик, такой как ABS или PBT.
Затем в ту же форму заливают пластик другого цвета, который заполняет форму вокруг символов.

Picture credits - Ripsters keyboards wiki

После этого форма охлаждается, и готовый кейкап извлекается с идеально интегрированными легендами, обеспечивая их долговечность и чёткость.

UV print — метод нанесения символов и принтов с использованием ультрафиолетового света для сушки или отверждения чернил.
Этот метод часто применяется для добавления третьего цвета на Double-Shot кейкапы.
Для кейкапов любого цвета, кроме белого, сначала окрашивается белая основа, на которую затем наносится символ или принт, после чего поверх наносится УФ-отверждаемый защитный лак.

По своей сути, UV print напоминает Top print, так как символ наносится на поверхность кейкапа, однако некоторые компании используют высококачественную УФ-печать, которая сохраняет износостойкость на протяжении нескольких лет. Зачастую UV print можно опознать благодаря характерному блеску защитного лака.

Laser engraving (Лазерная гравировка) — это метод нанесения символов на кейкапы с использованием лазерного луча. Существует несколько техник, включая обугливание, при котором пластик темнеет под воздействием лазера, пенообразование, создающее яркие символы на тёмных кейкапах. Также используется абляция, которая выжигает глубокие борозды на поверхности кейкапов, которые затем можно заполнить краской для улучшения видимости. Этот метод часто применяется производителями таких брендов, как Cherry и Matias.

При некоторых методах лазерной гравировки на поверхности кейкапов могут оставаться небольшие углубления, которые фактически не ощутимы тактильно. В то же время, другие методы могут оставлять более глубокие и ощутимые борозды. Лазеры хорошо справляются с гравировкой прямых линий, но могут испытывать трудности при создании сложных символов или диагональных элементов, таких как стрелки.

Звуковой профиль

Как я уже упоминал, каждый производитель использует свой уникальный состав материалов, технологии и разную толщину стенок, что приводит к значительным различиям в звуке кейкапов из одного и того же материала.

Если обобщить, то PBT кейкапы имеют больший вес и толщину стенок:

  • Вес кейкапа:
    1u ABS (GMK) — 0.92 г
    1u PBT (NicePBT) — 1.4 г
  • Толщина стенок:
    GMK — 1.3 мм
    NicePBT — 1.5-1.7 мм

Данные характеристики PBT кейкапов "окрашивают" звук в более низкую тональность. Это не является плюсом или минусом — просто особенность, о которой стоит помнить.

ABS кейкапы, напротив, чаще используется энтузиастами в более дорогих хай-питч/крими сборках, где важно что бы кейкапы не затмевали и не окрашивали звук свитчей. Можно сказать что ABS делает звук чуть более тонким и высоким, но это сильно зависит от производителя.

Популярные профили

Сегодня существует огромное количество профилей, и я не буду пытаться перечислить все. Рассмотрим самые актуальные и часто встречающиеся варианты.

Глобально, кейкапы можно разделить на две категории: Sculpted и Uniform.

Picture credits - keyboard.university

Скульптед (sculpted) — кейкапы, в которых каждая строка клавиатуры имеет разную форму и высоту. Это означает, что кейкапы предназначены для определённых рядов и не могут использоваться на других.

Юниформ (uniform) — кейкапы, в которых все ряды имеют одинаковую форму и высоту. Такие кейкапы можно свободно перемещать между рядами и использовать для различных раскладок, таких как Dvorak или Colemak.

А внутри этих категорий, кейкапы деляться на различные профили, которые отличаются между собой формой, высотой, наклоном и прочими нюансами.

Picture credist - goblintechkeys.com


OEM — один из самых популярных профилей кейкапов в сегменте "масс-маркет" клавиатур. Кейкапы этого профиля имеют среднюю высоту и скульптированную форму рядов, что обеспечивает удобство при использовании и помогает в навигации по рядам при слепой печати. Достаточно редко встречается в энтузиастском сегменте.

Picture credits - keyboard.university

Cherry — профиль кейкапов, который считается "золотым стандартом" в мире кастомных клавиатур. Большинство энтузиастских сетов выпускаются именно в этом профиле или его аналогах, таких как DCX (от Drop) или OTC (от Omnitype) и прочих. Cherry кейкапы схожи с OEM, но они немного ниже и имеют менее агрессивную скульптуру, что делает их более эргономичными и удобными для длительных рабочих сессий.

Picture credits - keyboard.university

KAT  — уникальный профиль с одинаковой высотой всех рядов и скульптированной формой. KAT можно отнести к высоким профилям. Кейкапы имеют закруглённые верхние края и слегка вогнутую поверхность для повышения комфорта при печати и снижения усталости при длительном использовании. Этот профиль сочетает в себе эргономичные черты, такие как равномерная высота для плавного перемещения пальцев и увеличенная высота в некоторых рядах для облегчения навигации по рядам при слепой печати

Picture credits - keyboard.university

KAM — это унифицированный профиль, который эволюционировал из R2 ряда дизайна KAT и был создан как альтернатива DSA профилю.. KAM кейкапы имеют одинаковую высоту во всех рядах, что обеспечивает совместимость с клавиатурами с нестандартными раскладками.

Picture credits - keyboard.university

DSA — юниформ кейкапы с одинаковой высотой и формой для всех рядов. DSA имеют высоту около 7,39 мм, что сопоставимо со стандартными OEM кейкапами. Как и любой другой юниформ профиль - не особо удобны в вопросе навигации по рядам при работе вслепую, однако горячо любимы комьюнити сплитов и 40% клавиатур за нестандартные киттинги (большое количество разных вариаций кнопок по размеру и ряду в наборе).

Picture credits - keyboard.university

XDA — низкий юниформ профиль, разработанный китайским производителем. Кейкапы XDA имеют плоскую форму с цилиндрической поверхностью и одинаковую высоту во всех рядах. Этот профиль обеспечивает более мягкий и тихий звук при наборе текста, однако из-за одинаковой высоты и плоской поверхности всех клавиш, ориентироваться на ощупь по рядам может быть достаточно некомфортно.

Picture credits - keyboard.university

SA — один из самых высоких профилей кейкапов, известный своим винтажным видом. SA кейкапы обладают выпуклой поверхностью с углублением в центре, создающим удобную форму для пальцев. Несмотря на их высоту, которая может не подойти для быстрой печати, они обеспечивают удовлетворительное тактильное ощущение и являются популярным выбором для тех, кто предпочитает высокие клавиши с выраженной скульптурой рядов. Я недолюбливаю SA кейкапы за ярковыраженный звук "пустоты".

Picture credits - keyboard.university

MT3 — высокопрофильные кейкапы сочетающие в себе элементы из профилей OEM и SA. Их можно приобрести исключительно у Drop. Большинство сетов сделаны по технологии Double-shot ABS, но есть и наборы из PBT. Кейкапы MT3 обладают характерным глубоким углублением и закругленными углами, что способствует точному размещению пальцев на клавишах. Многие энтузиасты любят МТ3 за удобство использования и приятную низкую тональность.

Picture credits - keyboard.university

Бренды и мои личные предпочтения

Как и в статье со стабилизаторами, хочу уточнить, что каждый человек имеет свой уникальный опыт и личные предпочтения при работе с различными брендами. Поэтому все, что я напишу ниже, основано исключительно на моих собственных предпочтениях и опыте использования и не претендует на истину в последней инстанции. Список будет дополнятся со временем.

ABS кейкапы

GMK CYL — это, без сомнения, одни из лучших ABS Double-Shot кейкапов на рынке сегодня. Они известны своими уникальными дизайнами, эталонным звуком и приятной тактильностью, которые высоко ценятся энтузиастами. Из минусов можно отметить высокую цену, хотя в последнее время они часто бывают на распродажах. Ранее встречались проблемы с кривыми пробелами, но, к счастью, эта проблема была решена, и сеты, выпущенные с 2023 года, радуют владельцев ровными пробелами.

Key Kobo (KKB) — молодой, но перспективный производитель ABS Double-Shot кейкапов. Их качество практически не уступает GMK, и они предлагают интересные дизайны, включая коллаборации с дизайнерами, работавшими с GMK. Звук у Key Kobo самую малость выше по тональности, а текстура более гладкая. Если сравнивать по полной цене (90-100$), я бы предпочёл GMK по скидке или с незначительной переплатой. Однако, если удастся купить Key Kobo по скидке, за 50-60$, то они определённо стоят своих денег.

DCX (Drop) — это аналог Cherry профиля от Drop с отличным качеством, ровными пробелами и приятными ценами (особенно во время акций на Drop.com). Текстура кейкапов схожа с KKB и более гладкая по сравнению с GMK. Основная претензия к DCX — звук. Из-за большего веса и толщины стенок они имеют более низкий звук, относительно KKB и GMK. При этом звук недостаточно низкий для лоу питч сборок, и слишком низкий для "энд гейм" хай питч сборок.
DCX отлично подходит тем, кто предпочитает более усреднённые и сбалансированные Creamy/Marbly тональности, или для тех, кому звук GMK/KKB кажется слишком тонким.

ABS МT3 (Drop) — это высокопрофильные ABS Double-Shot кейкапы, которые практически вытеснили SA с рынка. Это одни из самых качественных и удобных высоких кейкапов, которые я когда-либо пробовал. MT3 часто продаются по акциям, что позволяет приобрести сет отличного качества с красивым дизайном за 50-60$. Они имеют очень низкую тональность, что делает их идеальными для сборок с акцентом на низкие частоты и клавиатур с PE foam. Рекомендую попробовать, если вам уже наскучил классический Cherry профиль.

PBT кейкапы

GMK MTNU — относительно новые и весьма интересные PBT double-shot кейкапы с скульптурным профилем и сферическими выемками под пальцы. По высоте они сильно напоминают профиль Cherry, имеют более толстые стенки (1,6 мм), низкую тональность и бархатистую текстуру. Из-за сферической формы они могут быть менее удобны для тех, кто привык нажимать ближе к краю (на грани) кейкапа. В остальном это отличные кейкапы, которые прекрасно подойдут для билдов с низкой или Creamy/Marbly" тональностями.

NicePBT / CannonCaps — это PBT кейкапы Cherry профиля от CannonKeys, выполненные с использованием методов Dye-sub и Reverse Dye-sub. Они представлены в различных дизайнах, обладают высоким качеством и часто предлагаются на распродажах по цене от 40 до 55 долларов за набор. Благодаря толстым стенкам и значительному весу, эти кейкапы отлично подходят для сборок с "thocky" (низкой) тональностью. Это один из лучших вариантов в соотношении цена/качество среди PBT кейкапов с Dye-sub нанесением.

PBS — новый юниформ профиль кейкапов от CannonKeys, созданный в сотрудничестве с дизайнером matt3o, известным по разработке профилей MTNU и MT3. PBS сочетает низкую высоту и цилиндрическую форму спереди и сзади с верхней сферической выемкой, что создает широкую и удобную поверхность контакта. Кейкапы изготовлены из PBT, имеют толщину 1,5 мм и символами нанесенными по технологиям Dye-sub и Reverse Dye-sub. Судя по пробником которые я получил - обещают быть очень интересным вариантом кейкапов. Первые сеты приедут спустя пару недель и я обязательно дополню этот раздел.

KAT — высококачественные PBT кейкапы от Keyreativе, которые выделяются низкой тональностью и приятной бархатистой поверхностью. Эти кейкапы доступны как в Double-Shot, так и в Dye-sub исполнении. Основными недостатками можно считать ограниченное количество доступных дизайнов (хотя их и немало) и довольно высокие цены, сравнимые с наборами GMK. KAT представляет собой отличное сочетание скульптурного дизайна и умеренно высокого профиля, что придает клавишам уникального звучания.

KAM — аналог KAT, но в юниформ профиле. KAM также отличаются высоким качеством и изготавливаются из PBT пластика, но для нанесения символов используется исключительно метод Dye-sub. Они сохраняют те же характеристики, что и KAT, включая низкую тональность и приятную бархатистую поверхность, но предлагают одинаковую высоту клавиш по всем рядам.

Novelkeys PBT — кейкапы Cherry профиля от крупного американского вендора. Эти PBT кейкапы выполнены с использованием метода Dye-sub и отличаются хорошим качеством. Ассортимент дизайнов не очень обширен, но среди них есть несколько особенно интересных вариантов, таких как Taro, SpellBook, Milkshake и т.п. Novelkeys обладают не такой низкой тональностью, как NicePBT, что может быть важным фактором для некоторых пользователей.

HammerWorks CRP — одни из самых качественных PBT кейкапов, выполненных с использованием метода Dye-sub и имеющих толщину стенок 1,4-1,5 мм. Они отличаются приятной тактильностью и высоким уровнем контроля качества. Однако к недостаткам можно отнести очень высокую цену и ограниченный выбор дизайнов, так как компания производит только наборы в бежевых оттенках.

PBT MT3 да, MT3 кейкапы также выпускаются в PBT с использованием метода Dye-sub. Среди доступных наборов можно найти такие популярные дизайны, как 9009, Dev tty, а также коллекции, посвященные "Властелину колец" и другие.