Left arrow
Блог

Matrix 6XV3.0 Corsa

19 Січня, 2024

Передмова

Ще одна клавіатура третьої серії від Matrix Lab. Але на відміну від 8XV – до корси немає жодних питань з боку ком'юніті.

Це гідне продовження та покращена версія попередньої 65% клавіатури (Vita) з великою кількістю цікавих особливостей.

Corsa однозначно є найцікавішою клавіатурою в 3-ій серії, якщо дивитися з боку інновацій та цікавих інженерних рішень.

Інженерні особливості

Одним з цікавих моментів Corsa, є можливість зібрати або розібрати клавіатуру за 10 секунд, не відкрутивши жодного болта.

Верхня рамка тримається на "кульових клямках", які фіксують раму в 4х місцях. За потреби їх можна послабити, або навпаки – затягнути.

Це дозволяє отримати доступ до ПЦБ за лічені секунди, просто відстебнувши рамку.

Багато хто скептично ставився до подібного і переживав за довговічність механізму. Але через рік не було помічено жодних скарг на те, що фіксація рамки стала гіршою.

 Механічна клавіатура - Matrix 6XV3.0 Corsa. Catch Ball mechanism
Catch Ball mechanism

Також цікавою особливістю є і сам маунт клавіатури.

Це певний аналог ліф-спрінг маунта. Сендвіч із ПЦБ та плейту фіксується на 6 гумових пінах, які у свою чергу розташовані на планках із ФР4.

Маунт, що вийшов, повністю ізолює корпус від вібрацій ПЦБ + дарує дуже м'який тайпінг.

Це одна з найм'якіших і рівномірно-«флексуючих» клавіатур, з того що я пробував останнім часом. Також інженери передбачили одну з частих проблем "флексуючих" клавіатур - місце під цей самий флекс.

Піни розташовані на достатній висоті, і навіть поклавши кейс фоам на дно - у ПЦБ з плейтом буде достатньо місця для вертикального «згинання» без перешкод.

 Механічна клавіатура -  Matrix 6XV3.0 Corsa. Система маунту
Система маунту

Ну і на останок – варто відзначити гумові вставки, які розташовані по всьому периметру нижньої частини корпусу.

Це дуже якісний заводський аналог "Force Break" мода. Про них поговоримо трохи докладніше у блоці про звук.

На задній частині клавіатури розташована вага (матовий або дзеркальний). Щоб порадувати старих фанатів, у яких зібралося багато пам'ятних магнітних бейджів від матриксу - напис Corsa можна зняти і замінити трьома бейджами.

Механічна клавіатура - Matrix 6XV3.0 Corsa. Дзеральний обважувач
Дзеркальний обважувач

Клавіатура дуже нагадує Link65 від Owlab, але має більш продуману та правильну структуру.

Звук

Якщо ми розглядатимемо звук з використанням фоамів – все чудово.

Клавіатура непогано звучить як у Marbly так і у нижчій Thoccy тональності.

Завдяки комбінації маунту, латунної ваги та заводського форс брейк моду (гумові прокладки по нижній частині корпусу) – вібрації від нижньої частини корпусу відсутні, забезпечуючи дуже чистий звук.

Якщо ж ми розглядаємо використання без фоамів, то я рекомендував би уникати світчі з хаузінгами з полікарбонату і однозначно рекомендував би замовити кастомний ФР4/ПОМ плейт без флекс катів.

Через суміш 3х факторів: Маунт, Флекс-кати на плейті і 1.2мм пцб, PC світчі можуть звучати трохи порожньо.

Звичайно ж це можна пофіксити додавши фоам в кейс, але, якби я залишав корсу собі – обов'язково замовив би фр4+Пом плейти без флекс-катів. Це прибрало б необхідність використовувати шумку всередині кейсу.

Якщо підбити підсумки по звуку – Corsa дуже варіантна клавіатура, яка добре показує себе в різних тональностях. При використанні без фоама я рекомендував би світчі з тональністю трохи нижче середнього.

Подібний комплектний плейт чудово підходить для збірок з ПЕ, зберігаючи відмінний флекс, але більше шкодить збіркам без всіх фоамів.

Так, це легко вирішується, але хотілося б мати опцію замовити другий плейт без катів, одразу при покупці клавіатури.

Тим не менш – при правильному підборі світчів, навіть з таким плейтом, клавіатура може подарувати насичений хай-пітч (Clicky) звук у збірках без фоамів (тайпінг з London Fog).

Післямова

Як і вся 3.0 серія – Corsa розрахована на більш широку, «нову» аудиторію.

Заміна Top-Mount на аналог ліф-спрингу/тадполу прийдеться до смаку переважної частини ентузіастів, що звикли до звуку Isolation маунтів.

А ось шанувальникам старого доброго Top-Mount доведеться шукати інші альтернативи.

Єдиною серйозною претензією з мого боку залишається плейт. Я все ще вважаю, що вони мали підняти ціну на 10-20$ і покласти 2 варіанти плейтів у комплекті.

Проте візуал, інженерія та якість роблять корсу однією з найцікавіших 65% клавіатур у своєму ціновому сегменті.

Предисловие

Еще одна клавиатура 3ей серии от Matrix lab. Но в отличии от 8XV - к корсе нет никаких вопросов со стороны комьюнити.

Это достойное продолжение и улучшенная версия предыдущей 65% клавиатуры (Vita) с большим кол-вом интересных особенностей.

Corsa однозначно является самой интересной клавиатурой в 3ей серии, если смотреть со стороны инноваций и интересных инжеренрных решений.

Инженерные особенности

Одним из интересных моментов Corsa, является возможность собрать или разобрать клавиатуру за 10 секунд, не открутив ни однобо болта.

Верхняя рамка держиться на "шаровых защёлках", которые фиксируют раму в 4х местах. При необходимости их можно ослабить, или наоборот - затянуть.

Это позволяет получить доступ к ПЦБ за считанные мгновения, просто отщёлкнув рамку.

Многие скептически относились к подобному и переживали за долговечность механизма. Но по истечению года не было замечено никаких жалоб на то что фиксация рамки стала хуже.

Механічна клавіатура - Matrix 6XV3.0 Corsa. Catch Ball mechanism
Catch Ball mechanism

Так же интересной особенностью является и сам маунт клавиатуры.

Это некий аналог лиф-спринг маунта. Сендвич из ПЦБ и плейта фиксируется на 6 резиновых пинах, которые в свою очередь расположены на планках из ФР4.

Получившийся маунт полностью изолирует корпус от вибраций от ПЦБ + дарит очень мягкий тайпинг.

Это одна из самых мягких и равномерно флексящих досок, из того что я пробовал за последнее время. Так же инженеры предусмотрели одну из частых проблем "флексящих" клавиатур - место под этот самый флекс.

Пины расположены на достаточной высоте, и даже положив кейс фоам на дно - у ПЦБ с плейтом будет достаточно места для вертикального флекса без каких-либо преград.

Механічна клавіатура -Matrix 6XV3.0 Corsa. Система маунта
Система маунта

Ну и на последок -  стоит отметить резиновые вставки, которые расположены по всему периметру нижней части корпуса.

Это очень качественный заводской аналог "force break" мода. О них поговорим чуть подробнее в блоке о звуке.

На задней части клавиатуры расположен вес (Матовый или Зеркальный). Что бы порадовать старых фанатов, у которых скопилось много памятных магнитных бейджей от матрикса - надпись Corsa можно снять и заменить 3мя бейджами.

Механічна клавіатура -  Matrix 6XV3.0 Corsa. Дзеральний обважувач
Зеркальный вес

Звук

Если мы будем рассматривать  звук с использованием фоамов – все восхитительно.

Клавиатура неплохо звучит как в Marbly так и более низкой Thoccy тональности.

Благодаря комбинации маунта, латунного веса и заводского форс брейк мода (резиновые прокладки по нижней части корпуса) – вибрации от нижней части корпуса отсутствуют, обеспечивая очень чистый звук.

Если же мы рассматриваем использование без фоамов, то я бы рекомендовал избегать свитчей с хаузингами из поликарбоната и однозначно рекомендовал бы заказать кастомный ФР4/ПОМ плейт без флекс катов.

Из-за смеси 3х факторов:  Маунт, Флекс каты на плейте и 1.2мм пцб, более «тонко» звучащие свитчи могут звучать пустовато.

Конечно же это можно пофиксить просто добавив фоам в кейс, но, если бы я оставлял корсу себе – обязательно заказал бы фр4+Пом плейты без флекс катов. Это убрало бы необходимость кидать лист шумки внутрь кейса.

Если подбить итоги по звуку – Corsa очень вариантивная клавиатура, которая хорошо себя покажет в разных тональностях. При использовании без фоама я бы рекомендовал брать свитчи с тональностью чуть ниже среднего.

Подобный комплектный плейт восхитительно подходит для сборок с ПЕ , сохраняя отличный флекс, но это происходит в ущерб сборкам без фоама вовсе. Да, это легко решается, но хотелось бы иметь опцию заказать второй плейт без катов сразу при покупке клавиатуры.

Тем не менее – при правильном подборе свитчей, даже с таким плейтом, клавиатура может подарить насыщенный хай-питч (Clicky) звук в сборках без фоамов (тайпинг с London Fog).

Послесловие

Как и вся 3.0 серия - Corsa рассчитана на более широкую, «новую» аудиторию.

Замена Top-Mount на аналог лиф-спринга/тадпола прийдется по вкусу подавляющей части энтузиастов, привыкшим к звуку Isolation маунтов.

А вот поклонникам старого доброго Top-Mount нужно будет подыскать другие альтернативы.

Единственной серьёзной претензией с моей стороны остаётся плейт. Я все еще считаю, что они должны были поднять цену на 10-20$ и положить 2 варианта плейтов в комплекте.

Тем не менее - визуал, инженерия и качество делают корсу одной из самых интересных 65% клавиатур в своем ценовом сегменте.