Left arrow
Блог

Neo Ergo

30 липня, 2024

Передмова

Neo Ergo - четверта клавіатура в лінійці Neo, яка поєднує Alice/Arisu лейаут і Tented конструкцію.
Досить несподіване та сміливе рішення, що не має конкурентів у своєму ціновому сегменті.

Почнемо з термінології, щоби не зупинятися на цьому надалі.

Alice/Arisu розкладка (лейаут) - це ергономічне компонування, в якому чотири внутрішні стовпці на кожній руці були розділені і нахилені всередину. Інші клавіші мають невелике симетричне усунення. Alice - варіант лейауту без стрілок, що бере свій початок від TGR Alice.
Ерго-клавіатури були розроблені для полегшення роботи людям з хронічними травмами зап'ястя та плечового суглоба, вони викликають менше дискомфорту для зап'ясток і дозволяють зменшити напругу в плечах, шиї та руках.

TGR Alice & Linworks EM7

Arisu – Alice зі стрілками. Однією з перших Arisu клавіатур, яка набула широкої популярності, є Linworks EM7.

Tented — як слідує з назви, клавіатури з "тентом" піднімають середню частину корпусу, створюючи форму, схожу на намет.
Така конструкція зменшує пронацію передпліччя (обертання передпліччя всередину) і утримує зап'ястя в більш нейтральному положенні, знижуючи напругу в плечах і шиї. Найчастіше tented конструкція зустрічається у сплітах (клавіатурах, що складаються з двох половинок).

Tented Split-Keyboards

Дизайн

Neo Ergo продовжує дотримуватись мінімалістичного ретро-стилю, властивого всій лінійці Neo.
Єдиним елементом, який сильно вибивається із загального стилю, є RGB ​​смужки, вставлені в місця "розриву" клавіш.

Я не фанат подібних рішень, і був би радий, якби в комплект поклали звичайні заглушки або прокладки, які вставляються в місця "розриву", щоб воно не так сильно кидалося в очі.

А ось задня частина клавіатури, що включає в себе центральний елемент "ядро", виглядає просто чудово.

Ну і ще одним приємним елементом дизайну є скошені боки, які дозволяють зручно піднімати клавіатуру.

Також хотів би торкнутися теми покриття клавіатури.
Neo Ergo можна купити з двома типами покриття: Anodized (анодований) та Spray-Coated (так званий "коатінг").
Якщо з анодом все зрозуміло, це класична "гладка" поверхня, звична нам з багатьох речей, то хороший керамічний коатінг злегка шорсткий і на вигляд швидше нагадує штучний камінь.

Так ось, якість коатингу стала помітно кращою, відносно того, що я бачив у Neo70.
Коатинг у Neo70 був трохи грубішим і жорсткішим, тут же текстура стала трохи гладкішою, але не втратила відчуття легкої шорсткості і пористості.
Це все ще не рівень коатингу від студії Matrix Lab, але не варто забувати, що Neo коштує втричі дешевше.

Інженерія

Кут "тенту" у Neo Ergo досить "м'який" - 5 градусів.
Це не викликає дискомфорту і не змусить вас перевчатися працювати на ній, але при цьому дозволить ознайомитися та відчути всі переваги Tented клавіатур.
Кут друку – стандартні 8 градусів, як і на більшості клавіатур Neo/QK.

Neo Ergo Specs (from qwertykeys.com)

Величезна повага викликає варіативність лейауту Hot-Swap PCB.
Хтось полюбляє великий пробіл зліва, хтось — праворуч.
Хтось віддає Alice лейауту, а хтось не може жити без стрілок, тому обирає Arisu.
Neo Ergo зміг вмістити найпопулярніші варіанти лейаутів Alice клавіатур в одну, без необхідності купувати Solder PCB та паяти "під себе".

Ще однією зміною стала адаптація Gasket маунта для Tented клавіатури.
Після кількох раундів прототипування, інженери Neo розмістили поздовжній гаскет (прокладку) по центру клавіатури, і два кутові гаскети.
Це було зроблено для досягнення більш рівномірного (консистентного) тайпінгу та звуку.

Ну і завершує цю красу комбінація з Ball-Catch Structure, що відмінно зарекомендувала себе, і магнітних конекторів, що дозволяють розібрати клавіатуру за лічені секунди. Система не зазнала жодних змін і повністю ідентична тій, яку ми розбирали в огляді на Neo80.

Звук та відчуття при тайпінгу

Якщо розглядати клавіатуру без кейс-фоама, то вона дуже м'яка.
Достатньо докласти мінімальних зусиль, щоб відчути, як кейкапи "стрибають" під пальцями.

Якщо ж додати кейс-фоам, який забере частину вільного місця в корпусі, тайпінг залишиться таким же м'яким, але запас ходу для прогинання PCB стане відчутно меншим. При звичайній роботі ви навряд чи відчуєте значну різницю, адже потрібно докласти більше зусиль, ніж при звичайному тайпінгу, щоб відчути, як PCB торкається фоаму.
Я однозначно рекомендую використовувати кейс-фоам, тому що без нього модифікатори починають звучати досить порожньо та тонко, через більшу кількість вільного місця в корпусі, ближче до країв клавіатури.

Щодо звуку, то у нас не так багато варіантів збірок.
Зважаючи на складність конструкції, в Neo Ergo представлений тільки один вид маунта - Gasket маунт. Також є опція складання клавіатури без використання плейта (Plateless).
У підсумку ми маємо три основні варіанти білдів: З плейтом і фоамом, з плейтом, але без фоаму та Plateless.

Білд з плейтом та повним комплектом фоамів:

В цілому — звичний Creamy/Marbly звук клавіатур лінійки QK/Neo. На мій смак, у подібному білді Ergo звучить трохи краще, ніж Neo70/80, але трохи поступається QK80/QK75. Хоча різниця досить мінорна, адже у всіх клавіатурах цих лінійок використовується однаковий iXPE фоам, який "вирівнює" тональність.

Мене періодично запитують, чому я пишу Creamy/Marbly через слеш?
Ці тональності дуже схожі, і їх дуже легко поплутати, адже обов'язковою рисою обох цих тональностей є long-pole свитчі та наявність фоаму.

Creamy — білд, в якому використовуються світчі з більш високою тональністю та ABS кейкапи, які тонші за PBT і не забарвлюють звук у низьку тональність.
Це робить звук трохи яскравішим, виразнішим і "живішим".

Marbly, в свою чергу, — нижчий і басистий звук, у якому все ще чути звуки клацання від long-pole світчів, але вони менш яскраво виражені і трохи задавлені (muted). Найчастіше Marbly білд збирається на PBT кейкапах і світчах з нижчою тональністю (Epsilon, Durock POM, BCP, Emogogo, Boba U4T і т.д.).

Білд з плейтом, але ми використовуємо тільки кейс фоам:

Мабуть, мій улюблений варіант. Він досить збалансований в плані звуку, і знаходиться десь між повноцінними "клакі" білдами без використання фоамів та звичайними фоамними білдами.
За рахунок наявності кейс-фоаму, клавіатура не віддає порожнечею, притаманною більшості збірок без фоаму.
При цьому звук залишається досить чистим та яскраво вираженим. Напевно, найкращий анфоам білд, який у мене виходив на лінійці Neo.

Ну і останній варіант - Plateless:

Через відсутність плейту, і так м'який тайпінг, стає відчутно м'якшим.
При цьому звук стає більш тонким, а клацання — більш гучними та агресивними.
Для подібного білда потрібні свитчі з нижчою тональністю, та PCB під пайку, адже світчі у PCB фіксуються лише за допомогою пінів.
Ви все ще зможете зібрати Plateless білд на своїй Hot-Swap PCB, але після 3-4 замін світчів отвори трохи розносяться, а світчі почнуть бовтатися.
Добре, що ця опція в принципі є, але я не впевнений у її практичній користі

Післямова

Ще одна чудова клавіатура в лінійці QK/Neo.
Я чекав на клавіатуру в Alice лейауті, але навіть не міг подумати, що інженери зможуть додати Tented будову, при цьому не задираючи ціну до небес.

На момент написання статті я зміг згадати лише три Tented Alice клавіатури:

  • KBDfans Mountain Ergo, яку вже не купити.
  • Gok Type-K, преміальна клавіатура, яка вартує в районі 700$.
  • Neo Ergo, яку ми сьогодні і розглядаємо.

Якщо знаєте ще якісь варіанти, буду вдячний за інформацію та доповню статтю.

Перші 30-40 хвилин роботи за Neo Ergo були досить незвичними, але після кількох годин я зміг оцінити всі переваги данної конструкції.
Для експерименту, я чергував Neo Ergo і звичайну Alice клавіатуру, і хочу сказати, що Tented конструкція дійсно додає комфорту при роботі.

Зрозуміло, що ця клавіатура не для всіх. Але враховуючи її ціну, великий набір інженерних рішень та інновацій, гарний дизайн та відсутність конкуренції, Neo Ergo виглядає як чудовий варіант, якщо у вас з'явиться бажання познайомитись з Alice лейаутом.

Загалом, тут більше нічого додати — потрібно просто взяти і спробувати! =)
Ця клавіатура однозначно того вартує.

Предисловие

Neo Ergo - четвертая клавиатура в линейке Neo, которая совмещает Alice/Arisu лейаут и Tented конструкцию.
Довольно неожиданное и смелое решение, не имеющее конкурентов в своём ценовом сегменте.

Начнем с терминологии, чтобы не останавливаться на этом в дальнейшем.

Alice/Arisu раскладка (лейаут) — это эргономичная компоновка, в которой четыре внутренних столбца на каждой руке были разделены и наклонены внутрь. Остальные клавиши имеют небольшое симметричное смещение. Alice — вариант лейаута без стрелок, берущий свое начало от TGR Alice.
Изначально эрго-клавиатуры были разработаны для облегчения работы людям с хроническими травмами запястья и плечевого сустава, они вызывают меньше дискомфорта для запястий и позволяют слегка уменьшить напряжение в плечах, шее и руках.

TGR Alice & Linworks EM7

Arisu - Alice со стрелками. Одной из первых Arisu клавиатур, которая обрела широкую популярность, является Linworks EM7.

Tented — как следует из названия, клавиатуры с тентом приподнимают среднюю часть клавиатуры, создавая форму, похожую на палатку. Такая конструкция уменьшает пронацию предплечья (вращение предплечья внутрь) и удерживает запястья в более нейтральном положении, снижая напряжение в плечах и шее. Чаще всего tented конструкция встречается в сплитах (клавиатурах, состоящих из двух половинок).

Tented Split-Keyboards

Дизайн

Neo Ergo продолжает придерживаться минималистичного ретро-стиля, присущего всей линейке Neo. Единственным элементом, который сильно выбивается из общего стиля, являются RGB полосы, вставленные в места "разрыва" клавиш.

Я не фанат подобного решения и был бы рад, если бы в комплект положили обычные заглушки или прокладки, которые вставляются в места "разрыва", чтобы оно не так сильно бросалось в глаза.

А вот задняя часть клавиатуры, включающая в себя центральный элемент "ядро", выглядит просто восхитительно.

Ну и еще одним приятным элементом дизайна являются скошенные бока, которые позволяют удобно поднимать клавиатуру.

Также хотел бы затронуть тему покрытия клавиатуры.
Neo Ergo можно купить с двумя типами покрытия: Anodized (анодированное) и Spray-Coated (так называемый "коатинг").
Если с анодом всё понятно, это классическая "гладкая" поверхность, привычная нам по многим вещам, то хороший керамический коатинг слегка шершавый и по внешнему виду скорее напоминает искусственный камень.

Так вот, качество коатинга стало заметно лучше, относительно того что я видел в Neo70.
Коатинг в Neo70 был чуть более грубым и жестким, здесь же текстура стала чуть более гладкой, но не потеряла ощущения легкой шершавости и пористости.
Это всё ещё не уровень восхитительного коатинга от студии Matrix Lab, но не стоит забывать, что Neo стоит в три раза дешевле.

Инженерия

Угол "тента" в Neo Ergo достаточно "мягкий" — 5 градусов.
Это не вызовет дискомфорта и не заставит вас переучиваться, но при этом позволит ознакомиться и ощутить все преимущества Tented клавиатур.
Угол печати — стандартные 8 градусов, как на большинстве клавиатур Neo/QK.

Neo Ergo Specs (from qwertykeys.com)

Огромное уважение вызывает вариативность лейаута в Hot-Swap PCB.
Кто-то предпочитает большой пробел слева, кто-то — справа.
Кто-то любит Alice лейаут, кто-то не представляет свой жизни без стрелок, по этому отдает предпочтение Arisu.
Neo Ergo смог уместить самые популярные варианты лейаутов Alice клавиатур в одну, без необходимости покупать Solder PCB и паять "под себя".

Еще одним изменением стала адаптация Gasket маунта для Tented клавиатуры.
После нескольких раундов прототипирования, инженеры Neo расположили продольный гаскет (прокладку) по центру клавиатуры, и два угловых гаскета по углам. Это было сделано для достижения более равномерных (консистентных) ощущений и звука.

Ну и завершает это великолепие отлично зарекомендовавшая себя комбинация из Ball-Catch Structure и магнитных коннекторов, позволяющих разобрать клавиатуру за считанные секунды. Система не претерпела никаких изменений и полностью идентична той, которую мы разбирали в обзоре на Neo80.

Звук и ощущения при тайпинге

Если рассматривать клавиатуру без кейс-фоама, она очень мягкая.
Достаточно приложить минимальные усилия, чтобы ощутить, как кейкапы прыгают под пальцами.

Если же добавить кейс-фоам, который заберет часть свободного места в корпусе, тайпинг останется таким же мягким, но запас хода для "прогибания" PCB станет ощутимо меньше. При обычной работе вы вряд ли ощутите значительную разницу, ведь нужно приложить больше усилий, чем при обычном тайпинге, чтобы почувствовать, как PCB касается фоама.
Я однозначно рекомендую использовать кейс-фоам, так как без него модификаторы начинают звучать достаточно пусто и тонко, из-за большего количества свободного места в корпусе ближе к краям клавиатуры.

Что касается непосредственно звука, то у нас не так много вариантов сборок.
Ввиду сложности конструкции, в Neo Ergo представлен только один вид маунта - Gasket маунт.
Так же присутствует опция сборки клавиатуры без использования плейта (Plateless).
В итоге мы имеем три основных варианта билдов: С плейтом и фоамом, с плейтом, но без фоама и Plateless.

Билд с Плейтом и полным комплектом фоамов:

В целом — привычный Creamy/Marbly звук клавиатур линейки QK/Neo. На мой вкус, в подобном билде Ergo звучит немного лучше, чем Neo70/80, но слегка уступает QK80/QK75. Хотя разница достаточно минорна, ведь во всех клавиатурах этих линеек используется одинаковый iXPE фоам, который "уравнивает" тональность.

Меня периодически спрашивают, почему я пишу Creamy/Marbly через слэш?
Эти тональности очень похожи, и их легко попутать, ведь обязательной чертой обеих этих тональностей являются long-pole свитчи и наличие фоама.

Creamy — билд, в котором используются свитчи с более высокой тональностью и ABS кейкапы, которые тоньше PBT и не окрашивают звук в низкую тональность. Это делает звук чуть более ярким, выразительным и "живым".

Marbly, в свою очередь, — более низкий и басистый звук, в котором все еще слышны щелкающие звуки от long-pole свитчей, но они менее ярковыражены.
В большинстве случаев Marbly билд собирается на PBT кейкапах и свитчах с более низкой тональностью (Epsilon, Durock POM, BCP, Emogogo, Boba U4T и т.д.).

Билд с плейтом, но из фоамов используется только кейс фоам:

Пожалуй, мой любимый вариант. Он достаточно сбалансирован в плане звука и находится где-то между полноценными "клаки" билдами без использования фоамов и обычными фоамными билдами.
За счет наличия кейс-фоама клавиатура не отдает пустотой, присущей большинству сборок без фоама. При этом звук остается очень чистым и ярковыраженным. Наверное, лучший анфоам билд, который у меня получался в линейке Neo.

Ну и крайний вариант - Plateless:

Из-за отсутствия плейта и так мягкий тайпинг становится ощутимо мягче. При этом, звук становится более тонким, а щелчки — более громкими и агрессивными.
Для подобного билда нужны свитчи с более низкой тональностью и PCB под пайку, ведь свитчи в PCB фиксируются только пинами.
Вы все еще сможете собрать Plateless билд на своей Hot-Swap PCB, но после 3-4 замен свитчей отверстия слегка разносятся, а свитчи начнут болтаться. Хорошо, что эта опция в принципе присутствует, но я не уверен в её практической пользе.

Послесловие

Еще одна отличная клавиатура в линейке QK/Neo.
Я ожидал клавиатуру в Alice лейауте, но даже не мог подумать, что инженеры смогут добавить Tented строение, при этом не задрав цену до небес.

На момент написания статьи я смог вспомнить всего три Tented Alice клавиатуры:

  • KBDfans Mountain Ergo, которую уже не купить.
  • Gok Type-K, премиальная клавиатура, которая стоит около 700$.
  • Neo Ergo, которую мы сегодня и рассматриваем.

Если знаете еще какие-то варианты - пишите, с удовольствием дополню статью.

Первые 30-40 минут работы за Neo Ergo были достаточно непривычными, но после нескольких часов я смог оценить все преимущества подобной конструкции. Для эксперимента, я чередовал Neo Ergo и обычную Alice клавиатуру, и хочу сказать, что Tented конструкция действительно добавляет комфорта при работе.

Понятное дело, эта клавиатура не для всех. Но учитывая её цену, большой набор инженерных решений и инноваций, красивый дизайн и отсутствие конкуренции, Neo Ergo выглядит как отличный вариант, если у вас появится желание познакомиться с Alice лейаутом.

В целом, тут больше нечего добавить — нужно просто взять и попробовать! =)
Эта клавиатура однозначно того стоит.