Left arrow
Блог

PBS, новий погляд на уніфіковані кейкапи

13 вересня, 2024

Передмова

Я завжди скептично ставився до уніфікованих профілів кейкапів, тому до тестування новинки від CannonKeys я підходив без особливого ентузіазму.
Однак PBS (Penguin Belly Slide) змогли мене приємно здивувати, і саме тому я вирішив зробити цю публікацію, хоча спочатку не планував писати про них.
На даний момент профіль тільки починає свій розвиток, але у нього є всі передумови для набуття популярності.

Що таке PBS та з чим його їдять?

PBS (Рenguin Belly Slide) - профіль, розроблений відомим дизайнером matt3o.
Багато хто знає його за MT3 та MTNU профілями, але PBS відрізняється від них тим, що є уніфікованим профілем, де кожен ряд (окрім пробілу) має однакову форму та висоту.

Однією з головних переваг уніфікованих профілів, таких як PBS, є гнучкість у використанні.
Завдяки однаковій формі кожного ряду, кейкапи можна вільно переміщати між різними рядами, що відкриває доступ до нестандартних розкладок (Dvorak, Colemak та інше).
Уніфіковані профілі також більше підходять для використання на ергономічних клавіатурах, клавіатурах з низьким або негативним нахилом та інших нестандартних варіантах.

Основним же недоліком є навігація по рядах, при роботі в сліпу (ряди не відрізняються по висоті), а також мій особистий біль - постійні натискання на "грані / ребра" кейкапів.

Эргономіка

PBS має помірно-низький профіль, з максимальною висотою трохи більше ніж 7 мм. При переході з Cherry профілю найбільший дисонанс був викликаний саме пробілом.

Black - PBS spacebar / Blue - Cherry spacebar

Перші 2-3 години роботи, натискаючи на пробіл, палець постійно очікував зустріти перешкоду, але провалювався в порожнечу. Це не викликало дискомфорту, але було дуже незвично. За відчуттями різниця у висоті значно більша, ніж це здається на зображенні.

Зона альф (літер) не потребувала додаткового часу на звикання.
Різниця з двома верхніми рядами (QWE і ASD) - мізерна, а основні відмінності полягають якраз у циферному рядку і нижньому літерному рядку (ZXC).

Black - PBS / White - Cherry

Подібний профіль може бути справжньою знахідкою для людей, які хочуть перейти на механічні клавіатури, але ніяк не можуть звикнути до їх висоти, а використання підставки їх не влаштовує.

Важливою перевагою PBS, щодо інших уніформ профілів, є збільшена контактна зона для пальців.
Передня та задня частини кейкапа мають циліндричну форму, а виїмка на поверхні – сферична. Це забезпечує ширший контактний майданчик, при цьому сама виїмка для пальців залишається чітко відчутною.

Це виявилось вирішальним фактором для мене, тому що я звик працювати з "пласкими" Cherry-кейкапами, що мають великий контактний майданчик. При тестуванні MTNU, та інших профілів з меншим майданчиком, я часто натискав на ребро кейкапа, що створювало дискомфорт і швидко змушувало повернутися до Cherry.

Ще однією цікавою особливістю PBS кейкапів (принаймні в наборі бланків) є ВЕЛИЧЕЗНИЙ кіттинг (кількість кейкапів у наборі та їхня різноманітність). Це дозволяє підібрати оптимальні варіанти для різних розкладок та конфігурацій клавіатур.

З нестандартного - набір включає два повноцінні комплекти модифікаторів: стандартні з виїмками і "випуклі" (Convex), що повторюють форму пробілу. Це справжній скарб для фанатів ергономічних клавіатур, бо дозволяє підібрати найбільш зручну конфігурацію "під себе".

Матеріали, виробництво, асортимент

PBS виготовляються на заводі Keyreative, які відомі своїми KAT та KAM профілями з відмінною сублімацією.
Матеріал – PBT, з товщиною стінок 1,5 мм.
Прінти наносяться з використанням технології dyesub і reverse dyesub, що дозволяє дизайнерам використовувати будь-які шрифти, без прив'язки до наявних молдів (як у випадку з Double-Shot).
Також не самим очевидним бонусом сублімації є відчутно менший MOQ (Minimum Order Quantity), відносно Double-Shot кейкапів, що дасть можливість випускати більш нішеві дизайни.

На даний момент представлені лише білі та чорні бланки (порожні кейкапи, без написів) від CannonKeys, але вже найближчим часом до випуску плануються PBS Black on Black та PBS MV Classic.

PBS MV Classic / PBS Black on Black

Крім цього, вже заявлені набори: PBS Aperture Priority, PBS Strawberry Milk і PBS Galaxy.

Звук та тактильні відчуття

Тактильно, PBS-кейкапи нагадують KAT або CRP, завдяки своїй гладкій, але не слизькій текстурі.

Що стосується звучання - без сюрпризів. PBT очікувано має низьку тональність, але завдяки малій висоті кейкапів він звучить трохи м'якше (більш глухо) порівняно з вищими профілями. У випадку з білдами, що використовують PE foam, мені дуже сподобалася дана особливість.
Завдяки однаковій висоті та формі кейкапів, уніфікований профіль забезпечує більш рівномірний звук по всій клавіатурі, що робить тональність ще більш приємною на слух.

Я тестував PBS у різних білдах, і, як і очікувалося, вони найкраще підходять для збірок з акцентом на нижчу (thocky) або marbly тональність:

Коли я збирав білд без використання фоамів, я очікував, що звук буде не дуже, оскільки зазвичай мені не подобається, як звучать PBT-кейкапи на таких збірках. Однак я виявився частково неправий.
Хоча PBS дійсно не підходить для дуже яскравих (clacky) збірок, він непогано звучить з більш м'якими та приглушеними варіантами, такими як MX Black, Alpaca, Gateron Black Ink v2 та іншими.

Післямова

PBS профіль виявився дуже цікавим та перспективним рішенням для любителів уніфікованих профілів.
Завдяки поєднанню ергономіки, універсальності та якісних матеріалів, цей профіль підходить для широкого кола користувачів — від новачків до досвідчених ентузіастів механічних клавіатур.

Особисто для мене, зручність PBS була значно вище, відносно будь-яких інших уніфікованих профілів.
Я із задоволенням використовую їх трохи більше тижня, і цей пост так само пишу на клавіатурі з PBS кейкапами.

Звісно, як і у будь-якого продукту, PBS має свої особливості, які можуть сподобатися не всім.
Наприклад, відсутність відмінностей по висоті між рядами, що може ускладнити навігацію при сліпому друку, маленький асортимент дизайнів (сподіваюся, що це тимчасова проблема), не найкраща тональність для end-game білдів з високою (clacky) тональністю.

Однак, якщо найближчим часом дизайнери наповнять асортимент, а ціни на PBS будуть триматися в межах 70-80 $ - майбутнє PBS профіля виглядає досить перспективним.

Загалом, якщо ви давно замислювалися про зміну профілю або просто хочете спробувати щось нове, PBS можуть стати чудовим вибором!

Предисловие

Я всегда скептически относился к унифицированным профилям кейкапов, поэтому подходил к тестированию новинки от CannonKeys без особого энтузиазма. Однако, PBS (Penguin Belly Slide) смогли приятно меня удивить, и именно поэтому я решил поделиться своим мнением, хотя изначально не планировал писать об этом.
На данный момент профиль только начинает свое развитие, но у него есть все предпосылки для обретения популярности.

Что такое PBS и с чем его едят?

PBS (Рenguin Belly Slide) - профиль, разработанный известным дизайнером matt3o.
Многие знают его по MT3 и MTNU профилям, но PBS отличается от них тем, что представляет собой унифицированный профиль, где каждый ряд имеет одинаковую форму.

Одним из главных преимуществ унифицированных профилей, таких как PBS, является гибкость в использовании.
Благодаря одинаковой форме каждого ряда, кейкапы можно свободно перемещать между различными рядами, что открывает доступ к нестандартным раскладкам (Dvorak, Colemak и прочим).
Унифицированные профили так же удобны для использования на эргономичных клавиатурах, клавиатурах с низким или отрицательным наклоном и прочих нестандартных устройствах.

Основным же недостатком является не самая удобная навигация по рядам при работе в слепую (ряды не отличаются по высоте), а так же моя личная боль - постоянные нажатия на "грани/ребра" кейкапа.

Эргономика

PBS имеет сравнительно низкий профиль, с максимальной высотой чуть более 7 мм. При переходе с Cherry профиля, самый большой диссонанс был вызван именно пробелом.

Black - PBS spacebar / Blue - Cherry spacebar

Первые 2-3 часа работы, нажимая на пробел, палец постоянно ожидал встретить препятствие, но проваливался в пустоту. Это не вызывало дискомфорта, но было очень непривычно.

Зона альф (букв) не потребовала дополнительного времени на привыкание.
Разница с двумя верхними рядами (QWE и ASD) - мизерная, а основные отличия заключаются как раз в циферном ряду и нижнем буквенном ряду (ZXC).

Black - PBS / White - Cherry

Подобный профиль может быть настоящей находкой для людей, которые хотят перейти на механические клавиатуры но никак не могут привыкнуть к их высоте, а использование подставки их не устраивает.

Важным преимуществом PBS является увеличенная контактная зона для пальцев.
Передняя и задняя части кейкапа имеют цилиндрическую форму, а выемка на поверхности — сферическая. Это обеспечивает более широкую контактную площадку, при этом сама выемка для пальцев остается четко ощутимой.

Для меня это оказалось решающим параметром, так как я привык работать с "плоскими" Cherry-кейкапами, имеющими большую контактную площадку.
При тестировании MTNU, и других профилей с меньшей площадкой, я часто нажимал на ребро (грань) кейкапа, что создавало дискомфорт и быстро заставляло вернуться к Cherry.

Еще одной интересной особенностью PBS кейкапов (по крайней мере в наборе бланков) является ОГРОМНЫЙ киттинг — количество кейкапов в наборе и их разнообразие. Это позволяет подобрать оптимальные варианты для различных раскладок и конфигураций клавиатур.

Из нестандартного — набор включает в себя два полноценных комплекта модификаторов: стандартные с выемками и "выпуклые" (Convex), повторяющие форму пробела. Это настоящее сокровище для фанатов эргономичных клавиатур, позволяющее подобрать наиболее удобную конфигурацию "под себя".

Материалы, производство, ассортимент

PBS изготавливаются на заводе Keyreative, которые известны своими KAT и KAM профилями с отличной сублимацией.
Материал - PBT, с толщиной стенок 1,5 мм. Принты наносятся с использованием технологии dyesub и reverse dyesub, что позволяет дизайнерам использовать любые шрифты, без привязки к имеющимся молдам (как в случае с Double-Shot).
Также не самым очевидным бонусом сублимации является уменьшенный MOQ (Minimum Order Quantity) , относительно Double-Shot кейкапов, что даст возможность выпускать более нишевые дизайны.

В данный момент представлены только белые и черные бланки (пустые кейкапы) от CannonKeys, но уже в ближайшее время к выпуску планируются PBS Black on Black и PBS MV Classic.

Помимо этого, уже заявлены наборы: PBS Aperture Priority, PBS Strawberry Milk и PBS Galaxy.

Звук и тактильные ощущения

Тактильно, PBS-кейкапы напоминают KAT или CRP, благодаря своей гладкой, но не скользкой текстуре.

Касаемо звука - без сюрпризов. PBT ожидаемо имеет низкую тональность, но благодаря малой высоте кейкапов он звучит чуть мягче (глуше) по сравнению с более высокими профилями. В случае с билдами использующими PE foam, мне очень понравилась данная особенность.
Благодаря одинаковой высоте и форме кейкапов, унифицированный профиль обеспечивает более равномерный звук по всей клавиатуре, что делает тональность еще более приятной на слух.

Я тестировал PBS в разных билдах, и, как и ожидалось, они лучше всего подходят для сборок с акцентом на более низкую (thocky) или marbly тональность:

Когда я собирал билд без использования фоамов, я ожидал, что звук будет не самым удачным, поскольку обычно мне не нравится, как звучат PBT-кейкапы на таких сборках. Однако я оказался частично неправ.
Хотя PBS действительно не подходит для очень ярких (clacky) сборок, он неплохо сочетается с более мягкими и приглушёнными вариантами, такими как MX Black, Alpaca, Gateron Black Ink v2 и другими.

Послесловие

PBS профиль оказался весьма интересным и перспективным решением для любителей унифицированных профилей.
Благодаря сочетанию эргономики, универсальности и качественных материалов, этот профиль подходит для широкого круга пользователей — от новичков до опытных энтузиастов механических клавиатур.

Лично для меня, удобство PBS было значительно выше, относительно других унифицированных профилей.
Я с удовольствием использую их чуть больше недели, и данный пост так же пишу на клавиатуре с PBS кейкапами.

Конечно, как и у любого продукта, у PBS есть свои особенности, которые могут понравиться не всем.
Например, отсутствие различий по высоте между рядами, что может затруднить навигацию при слепой печати, маленький ассортимент дизайнов (надеюсь что это временная проблема), не самая подходящая тональность для end-game билдов с высокой (clacky) тональностью.

Однако, если в ближайшее время дизайнеры наполнят ассортимент, а цены на PBS сеты будут держаться в пределах 70-80$ - будущее PBS выглядит достаточно многообещающим.

В общем, если вы давно задумывались о смене профиля или просто хотите попробовать что-то новое, PBS могут стать отличным выбором.