Left arrow
Блог

QK65V2 Classic HE

14 серпня, 2024

Передмова

QK65V2 Classic — альтернативна версія QK65V2 для тих, хто віддає перевагу мінімалістичному дизайну без екрану та LED-смужки. Ці моделі ідентичні за конструкцією, матеріалами та звучанням.

Тим не менш, у Classic версії є своя особливість - можливість встановити HE PCB.

Клавіатури з магнітними перемикачами називають HE (Hall Effect).
Їх конструкція схожа зі звичайними механічними клавіатурами, але реєстрація натискань відбувається завдяки взаємодії магнітів всередині стему світча та датчиків, розташованих на PCB.

Першу сучасну HE клавіатуру було випущено компанією Wooting у 2017 році.
Тоді це був просто цікавий експеримент, який дозволяв користувачам випробувати технологію та погратися з аналоговим введенням (світчі в HE клавіатурах розрізняють "силу" натискання, тому кнопки в Wooting могли працювати за принципом "курків" (тригерів) в джойстиці).

Але справжній "бум" в ігровій спільноті стався після виходу Wooting 60HE у 2021 році. Ці клавіатури були максимально заточені під ігри, в яких рахунок йшов не секунди, а долі секунд.

Інтерес до цієї теми відразу ж підхопили китайські компанії, які почали активно випускати клони 60HE, а через рік цей тренд дійшов і до виробників кастомних клавіатур: Meletrix (Zoom/Boog), QK (QK65 Classic), Geon (лінійка геймерських Venom PCB).
Все більше клавіатурних студій прагнуть заявити про себе в сегменті клавіатур HE, сподіваючись завоювати свою частку на ринку геймерських девайсів.

Так як я не є затятим геймером, було прийняте рішення звернувся до знайомого, досвідченого гравця в Valorant/Apex, який використовує Wooting 60HE більше півтора року. Усі аспекти, що стосуються "in-game" досвіду, ґрунтуватимуться на його висновках та тестах.

Інженерія

QK65V2 Classic можна використовувати як зі звичайною (MX-сумісною), так і з магнітною (HE) PCB.
Це чудова опція, що дозволяє придбати відразу кілька варіантів PCB без необхідності купувати ще одну клавіатуру.

HE PCB продається у комплекті з фірмовими магнітними світчами (Lavender Magnetic).
Виробник не вказаний, але, судячи із зовнішнього вигляду, це, швидше за все, Gateron.

Gateron HE and QK Lavender HE

Єдиний сумісний плейт для HE PCB - алюміній, оскільки магнітним білдам потрібна жорстка фіксація світчів відносно PCB.

У решті рішень - конструкція повністю відповідає QK65V2: магнітні конектори, опція швидкого розбирання і два види маунтів - Gasket Mount та Top Mount.
*Більш детально ознайомитись з темою маунтів можна у відповідній публікації.

Звук та відчуття при тайпінгу

Так як ми вже детально розбирали звук та відчуття в огляді QK65V2, а Classic версія з MX-світчами нічим не відрізняється, далі мова піде виключно про HE збірку.

Алюміній є стандартом в HE збірках, тому відчуття при друку досить жорсткі.
Gasket Mount трохи згладжує жорсткість алюмінію завдяки м'якості прокладок, тоді як Top Mount відчувався для мене занадто жорстким та некомфортним.

Відразу зазначу, що світчі змащені чудово.
Я використовував Lekker від Wooting та Raptor від Geon, але Lavender у QK65 були єдиними HE світчами, які я не перемазував.
Вони забезпечують відмінну плавність та повну відсутність дзвону пружин у стоці.

На відміну від Wooting та китайських магнітних клавіатур, QK65V2 Classic може похвалитися досить тихою та приємною "оксамитовою" тональністю.
Так, це трохи не дотягує до звучання класичних кастомів на MX-світчах, але значно перевершує звук тих же Wooting, навіть повністю доопрацьованих та пересаджених у алюмінієві корпуси. В основному це досягається завдяки маунту, який не передає вібрації в корпус та чудовим матеріалам.

В цілому, візуальний стиль і звук є головними "продаючими факторами" клавіатур від виробників кастомів, адже в плані софту Wooting мають значно більше досвіду.

Програмне забезпечення

Судячи з візуалу, софт для QK є трохи доопрацьованою версією софту для китайської Latenpow Looting.
Оформлення та функціонал практично ідентичні.

Looting / QK software

Як мені пояснили, "цінність" магнітних клавіатур для геймерів полягає у трьох основних функціях:

  • Можливість налаштування точки активації кожної кнопки. У QK цей діапазон становить від 0,1 мм до 3,6 мм.
  • Підвищена частота опитування пристрою (Polling Rate).
    У той час як звичайні клавіатури при підключенні по кабелю мають частоту опитування 1000 Гц (дані з клавіатури передаються на ПК 1000 разів на секунду), у магнітних клавіатурах накшталт Wooting, QK, Looting і т.п. заявлена ​​частота опитування 8000 Гц.
    Мені складно судити, наскільки сильно це відчувається, але на думку геймерів це є дуже важливим чинником в ігрових пристроях.
    Але не забувайте, що використання пристроїв із частотою опитування 4К/8К Гц значно навантажує систему, і для комп'ютерів із слабкими процесорами це буде дуже помітно.
  • Rapid Trigger.
    Функція, яка миттєво активує клавішу, незалежно від її поточного положення, і так само миттєво деактивує її, без необхідності повернення до точки активації, як у звичайних MX-світчах.
    Це дозволяє швидко і точно рухатися в шутерах (CS, Valorant, Apex), коректно виконувати "комбо" та "паріювання" у файтингах, а також насолоджуватися миттєвим та чітким відгуком у ритм-іграх.

Крім "основного" функціоналу, є також ряд "вторинних" функцій, які використовуються індивідуально:

  • Динамічне натискання клавіш (DKS): дозволяє призначити до чотирьох різних дій на одній клавіші, в залежності від ступеня натискання та її положення.
QK DKS Interface
  • Вимкнення різних кнопок та комбінацій для уникнення випадкового спрацьовування під час гри (відключення Win, Alt+Tab, Alt+F4 тощо)
  • Макроси
  • Активація одразу кількох кнопок при натисканні однієї.
  • Відправка заздалегідь збережених блоків тексту.
  • І, звичайно, базовий набір функцій "кастомної" клавіатури: шари, керування мультимедіа, перепризначення кнопок, запуск програм по натисканню певних кнопок і т.п.

Досвід використання

А тепер найцікавіше — досвід використання та порівняння з Wooting60HE, найкращим представником індустрії магнітних клавіатур з погляду програмного забезпечення та функціоналу на сьогоднішній день.

Весь текст, представлений нижче, — злегка відредагований відгук людини, яка давно користується Wooting60HE і на моє прохання протестувала QK (так-так, Zoom c HE PCB вже зібраний і також скоро поїде до нього).

Перше, про що хочу наголосити, — візуальні враження та загальні відчуття.
На відміну від китайських магнітних клавіатур та Wooting, QK більше відчувається як дорога "кастомна" клавіатура, а не як ігровий девайс.

Я дуже люблю рухати клавіатуру ліворуч-праворуч, постійно коригуючи її положення залежно від своєї посадки, і було вкрай незвично рухати цю "тушу" в перші пару годин, але потім я звик.
Звук дуже приємний, тихий, натискання значно плавніше ніж в змащенних світчах Wooting. Я навіть задумався про заміну світчів на своєму Wooting після тесту.

Що стосується ігор, клавіатура тестувалася у FPS (First Person Shooter).
Після того, як я втратив трохи ПТС (очків рейтингу) і звик до розкладки та іншого положення руки (QK трохи вище, ніж Wooting), я не помітив суттєвої різниці в реєстрації натискань або роботі Rapid Trigger. Клавіатура чудово справлялася зі своїми задачами.

У мене є лише дві претензії до QK, у порівнянні з Wooting:

1) Софт для QK був трохи менш зрозумілий і доброзичливий. Мені довелося звертатися до мануалу від qwertykeys, щоб уточнити кілька моментів. У випадку з Wooting все було наочніше і зрозуміліше.

2) Моя основна проблема – відсутність аналогу Wooting SOCD або Razer Snap Tap.

Я не відчув дискомфорту через відсутність SOCD у Apex, але в Valorant вам часто доводиться "пікати" (виглядати з-за кута) і стрейфити, для чого потрібно швидко натискати кнопки A/D (ліво/право). SOCD/ST дозволяє уникати "випадкових" залипань у моменти, коли одна кнопка ще не встигла деактивуватись, а ви вже натиснули іншу.

Razer Snap Tap

Якщо ви не використовували SOCD або Snap Tap раніше, це не стане великою проблемою, адже ви натискатимете кнопки трохи по-іншому, але я звик до певної швидкості та ритму.
** Детальніше з принципом роботи технології Span Tap можна ознайомитись на сайті Razer.

У випадку з QK я вирішив цю проблему використанням ще однієї програми (Smart Tap), яка визначається як драйвер для клавіатури (тобто не підлягає блокуванню) і додає функціонал Snap Tap фактично будь-якій клавіатурі. З QK працювало без проблем.

Як результат - я залишився задоволений клавіатурою, і тепер мені навіть трохи сумно писати цей відгук на своїй Wooting.
Особливо сумує моя дівчина, якій дуже сподобався тихіший та приємніший звук QK, адже він її не так сильно дратував.

Як тільки до софту QK додадуть аналог Snap Tap (адже не завжди є можливість встановлювати сторонній софт), я відразу ж розгляну варіант покупки клавіатури з їх лінійки (сподіваюся, до того моменту вони випустять HE клавіатуру у 75% форм-фактор).

P.S.

Можливо, після цих слів мене критикуватимуть, але я не можу їх не написати.

Магнітні клавіатури, Rapid Trigger, Snap Tap та інші функції дають відчутну різницю лише в руках досвідчених користувачів.
Більшість середньостатистичних гравців не зможуть повною мірою оцінити та розкрити їх потенціал.

Якщо ви тільки починаєте свій шлях у кіберспорті, або вартість таких клавіатур вас відлякує – не зациклюйтесь на цьому.
Приділяйте більше уваги механіці, тактикам, аналізу матчів професійних гравців і з часом ви самі відчуєте, що досягли межі можливостей ваших девайсів. Ось тоді і варто серйозно задуматися про їх заміну.

Але якщо ціна девайсу для вас не є проблемою - не сумнівайтеся, воно того варте.

Предисловие

QK65V2 Classic — альтернативная версия QK65V2 для тех, кто предпочитает минималистичный дизайн без экрана и LED-полоски. Эти модели идентичны по конструкции, материалам и звучанию.

Тем не менее, у Classic версии есть своя изюминка — возможность установить HE PCB.

Клавиатуры с магнитными переключателями называют HE (Hall Effect).
Их конструкция схожа с обычными механическими клавиатурами, но регистрация нажатий происходит благодаря взаимодействию магнитов внутри стема свитча и датчиков, расположенных на PCB.

Первая современная HE клавиатура была выпущена компанией Wooting в 2017 году.
Тогда это был просто интересный эксперимент, который позволял пользователям опробовать технологию и поиграться с аналоговым вводом (свитчи в HE клавиатурах различают "силу" нажатия, поэтому кнопки в Wooting могли работать по принципу "курков" (триггеров) в джойстике.

Но настоящий "бум" в игровом сообществе случился после выхода Wooting 60HE в 2021 году. Эти клавиатуры были максимально заточены под игры, в которых счет шел не на секунды, а на доли секунд.

Интерес к теме сразу же подхватили китайские компании, которые начали активно выпускать клоны 60HE, а спустя год этот тренд дошел и до производителей кастомных клавиатур: Meletrix (Zoom/Boog), QK (QK65 Classic), Geon (линейка геймерских Venom PCB).

Всё больше клавиатурных студий стремятся заявить о себе в сегменте HE клавиатур, надеясь завоевать свою долю на рынке геймерских девайсов.

Так как я не являюсь заядлым геймером, было принято решение обратился к знакомому, опытному игроку в Valorant/Apex, использующему Wooting 60HE более полутора лет. Все аспекты, касающиеся "in-game" опыта, будут основываться на его выводах и тестах.

Инженерия

QK65V2 Classic можно использовать как с обычной (MX-совместимой), так и с магнитной (HE) PCB.
Это отличная опция, позволяющая приобрести сразу несколько вариантов PCB без необходимости покупать вторую клавиатуру.

HE PCB продается в комплекте с фирменными магнитными свитчами (Lavender Magnetic).
Производитель не указан, но, судя по внешнему виду, это, скорее всего, Gateron.

Gateron HE and QK Lavender HE

Единственный совместимый плейт для HE PCB - алюминий, так как магнитным сборкам требуется жесткая фиксация свитчей относительно PCB.

В остальном, конструкция полностью соответствует QK65V2: магнитные коннекторы, опция быстрой разборки и два варианта маунтов — Gasket Mount и Top Mount.
*Более детально ознакомиться с темой маунтов можно в соответствующей публикации.

Звук и ощущения при тайпинге

Так как мы уже подробно разбирали звук и ощущения в обзоре QK65V2, а Classic версия с MX-свитчами ничем не отличается, далее речь пойдет исключительно о HE сборке.

Алюминий является стандартом в HE сборках, по этому ощущения при печати достаточно жесткие.
Gasket Mount немного сглаживает жесткость алюминия благодаря мягкости прокладок, тогда как Top Mount ощущался для меня слишком жестким и некомфортным.

Сразу отмечу, что свитчи смазаны восхитительно.
Я пробовал Lekker от Wooting и Raptor от Geon, но Lavender в QK65 были единственными HE свитчами, которые я не пересмазывал.
Они обеспечивают отличную плавность и полное отсутствие звона пружин в стоке.

В отличие от Wooting и китайских магнитных клавиатур, QK65V2 Classic может похвастаться достаточно тихой и приятной "бархатистой" тональностью.
Да, это немного не дотягивает до звучания классических кастомов на MX-свитчах, но значительно превосходит звук тех же Wooting, даже полностью доработанных и пересаженных в алюминиевые корпуса. В основном, это достигается благодаря отличным материалам и маунту, который не передает вибрации в корпус.

В целом, визуальный стиль и звук являются главными "продающими факторами" клавиатур от студий из мира "кастомов", ведь в плане софта Wooting имеет больше опыта.

Программное обеспечение

Судя по визуалу, софт для QK является немного доработанной версией софта для китайской Latenpow Looting.
Оформление и функционал практически идентичны.

Looting / QK software

Как мне объяснили, "ценность" магнитных клавиатур для геймеров заключается в трёх основных функциях:

  • Возможность настройки точки активации для каждой кнопки. У QK этот диапазон составляет от 0,1 мм до 3,6 мм.
  • Повышенная частота опроса устройства (Polling Rate).
    В то время как обычные клавиатуры при подключении по кабелю имеют частоту опроса 1000 Гц (данные с клавиатуры передаются на ПК 1000 раз в секунду), в магнитных клавиатурах типа Wooting, QK, Looting и т.п. заявлена частота опроса в 8000 Гц. Мне сложно судить, насколько сильно это ощущается, но по мнению геймеров это является очень важным фактором в игровых устройствах. Но не забывайте, что использование устройств с частотой опроса 4К/8К Гц значительно нагружает систему, и для компьютеров со слабыми процессорами это будет очень заметно.
  • Rapid Trigger.
    Функция, которая мгновенно активирует клавишу, независимо от её текущего положения, и так же мгновенно деактивирует её, без необходимости "возврата до точки активации", как в обычных MX-свитчах.
    Это позволяет быстро и точно двигаться в шутерах (CS, Valorant, Apex), корректно выполнять "комбо" и "парирования" в файтингах, а также наслаждаться моментальным и четким откликом в ритм-играх.

Помимо "основного" функционала, есть также ряд "вторичных" функций, которые используются индивидуально:

  • Динамическое нажатие клавиш (DKS): позволяет назначить до четырёх разных действий на одной клавише, в зависимости от степени нажатия и её положения.
QK DKS Interface
  • Отключение различных кнопок и комбинаций для избежания случайного срабатывания во время игры (отключение Win, Alt+Tab, Alt+F4 и т.п.)
  • Макросы
  • Активация сразу нескольких кнопок при нажатии одной.
  • Отправка заранее сохранённых блоков текста.
  • И, конечно, базовый набор функций "кастомной" клавиатуры: слои, управление мультимедиа, переназначение кнопок, запуск приложений по нажатию определённых кнопок и т.п.

Опыт использования

Теперь самое интересное — опыт использования и сравнение с Wooting60HE, лучшим на сегодняшний день представителем индустрии магнитных клавиатур с точки зрения программного обеспечения и функционала.

Весь текст, представленный ниже, — слегка отредактированный отзыв человека, который давно пользуется Wooting60HE и по моей просьбе протестировал QK (да-да, Zoom c HE PCB уже собран и скоро тоже поедет к нему).

Первое, что хочу отметить, — визуальные впечатления и общие ощущения.
В отличие от китайских магнитных клавиатур и Wooting, QK больше ощущается как дорогая "кастомная" клавиатура, а не как игровой девайс.

Я очень люблю передвигать клавиатуру влево-вправо, постоянно корректируя её положение в зависимости от своей посадки, и было крайне непривычно двигать эту "тушу" в первые пару часов, но потом я привык.
Звук очень приятный, тихий, нажатия плавные. Я даже задумался о замене свитчей на своём Wooting после того, как попробовал свитчи на QK.

Что касается игр, клавиатура тестировалась в FPS (First Person Shooter).
После того как я потерял немного ПТС (очков рейтинга) и привык к раскладке и другому расположению рук (QK чуть выше, чем Wooting), я не заметил существенной разницы в регистрации нажатий или работе Rapid Trigger. Клавиатура отлично справлялась со своими задачами.

У меня есть всего две претензии к QK, в сравнении с Wooting:

1) Софт для QK был чуть менее понятен и дружелюбен. Мне пришлось обращаться к мануалу от qwertykeys, чтобы уточнить пару моментов. В случае с Wooting всё было чуть более наглядно и понятно.

2) Моя основная проблема — отсутствие аналога Wooting SOCD или Razer Snap Tap.

Я не заметил проблем из-за отсутствия SOCD в Apex, но в Valorant вам часто приходится "пикать" (выглядывать из-за угла) и стрейфить, для чего нужно быстро нажимать кнопки A/D (лево/право). SOCD позволяет избегать "случайных" залипаний в моменты, когда одна кнопка ещё не успела деактивироваться, а вы уже нажали вторую.

Razer Snap Tap

Если вы не использовали SOCD или Snap Tap ранее, это не станет большой проблемой, ведь вы будете нажимать кнопки немного по-другому, но я привык к определённой скорости и ритму. ** Подробнее с принципом работы технологии Span Tap можно ознакомиться на сайте Razer.

В случае с QK я решил эту проблему использованием еще одной программы (Smart Tap), которая определяется как драйвер для клавиатуры (т.е. не подлежит блокировке) и добавляет функционал Snap Tap фактически любой клавиатуре. С QK работало без проблем.

Как итог - я остался доволен клавиатурой, и теперь мне даже немного грустно писать этот отзыв на cвоей Wooting.
Особенно грустит моя девушка, которой очень понравился более тихий и приятный звук QK, ведь он её не так сильно раздражал.

Как только в софт QK добавят аналог Snap Tap (ведь не всегда есть возможность таскать и устанавливать сторонний софт), я сразу же рассмотрю вариант покупки клавиатуры из их линейки (надеюсь, к тому моменту они выпустят 75% форм-фактор).

P.S.

Возможно, после этих слов меня будут критиковать, но я не могу их не написать.
Магнитные клавиатуры, Rapid Trigger, Snap Tap и другие подобные функции проявляют себя и действительно делают разницу только в руках опытных пользователей. Большинство среднестатистических игроков не смогут в полной мере оценить и ощутить эту разницу.

Если вы только начинаете свой путь в киберспорте или стоимость таких клавиатур вас отпугивает — не зацикливайтесь на этом.
Уделяйте больше внимания механике, тактикам, анализу повторов матчей профессиональных игроков, и со временем вы сами почувствуете, что достигли предела возможностей ваших девайсов. Вот тогда и стоит серьезно задуматься об их замене.

Но если же цена девайса для вас не является проблемой — не сомневайтесь, это того стоит.