Left arrow
Блог

Sarokeys x Geon BCP

14 Березня, 2024

Оригінальний BCP - легендарний франкен-світч, наряду з Holy Panda, Creamsicle, Zykos та іншими. Багато хто вважає, що завдяки БЦП з'явилася сьогоднішня поголовна мода на лонг-полли, і більшість ринку світчів складається з них.

Основні характеристики перемикача:

Матеріал хаузінгу - Nylon PA66 (Стандарт для нейлонових світчів)

Стем - POM S9 (Новий бленд ПОМ, більш плавний, ніж оригінальний варіант у NK Cream)

Пружина - 57 грам (20мм, сінгл-стейдж)

Тревел - 3.2мм

Оригінальні BCP збиралися з 3-х різних світчів: H1 (JWK) боттом, NK Cream стем, Cherry Black топ і виходили досить дорогими (в районі 1.5$-1.8$ за 1 світч), а з заміною пружини та філмами ціна доходила до 2 $ доларів за 1 шт. Версія від Sarokeys обходиться в 3 рази дешевше і коштує в районі 0.55 $ за світч.

Змащення

Ці перемикачі виготовлені BSUN, які відомі тим, що активно експериментують і пропонують непогане змащення з заводу в своїх світчах.

Stock Sarokeys x Geon BCP

Моя перша думка - та вони збожеволіли, куди стільки мастила, це ж оверлуб чистої води! Але ні.

Bsun використовують свій варіант мастила, який абсолютно не схожий на крайтокс та інші тефлонові мастила.

За консистенцією їх мастило нагадує "збиті вершки". Головний плюс - вона відмінно поєднується з крайтоксом, немає потреби прибирати старе мастило, щоб нанести нове.

Світч можна використовувати в стоці, пружина буде трохи "шелестіти", а в натисканні відчуватиметься дуже дрібна зернистість. Деяким людям таке приходиться до смаку. Я ж, в свою чергу, волію їх трохи "домазати".

Спочатку я попередньо "знімав" заводське змащення пензлем, а потім мазав 205g0 як звичайні світчі. Але трохи пізніше я знайшов набагато швидший і робочий "варіант".

Досить просто змастити стем та пружину, не чіпаючи хаузинг. Це прибере всі зайві звуки від пружини та додасть ідеальної плавності натискання. Таким чином 90 світчів спокійно змащується за півтори години, замість стандартних двох з половиною - трьох.

Звук

Оригінальні БЦП сподобались ентузіастам за дуже яскравий і виразний звук.

На той момент ринок суцільно складався зі стандартних 4мм світчів і лонг-полли були "ковтком свіжого повітря".  

Зараз все перевернулося з ніг на голову і тепер лонг-полл світчі вважаються "стандартом", а 4мм можна зустріти набагато рідше.

Я пояснюю це тим, що переважна частина ринку складається з клавіатур, в яких використовується PE фоам, PCB фоам та купа інших фоамів. За таких умов - лонг-полл світчі розкриваються набагато краще і звучать виразніше, даруючи людям ту саму Creamy/Marbly тональність, від якої всі так у захваті.

Якщо ми говоритимемо конкретно про BCP - на сьогодні в них немає чогось супер унікального по звуку.

Це дуже збалансовані світчі. Рівень гучності – середній, а ось тональність дуже залежить від білду.

Поєднання нейлону та ПОМу дозволяє їм гармонійно вписуватися в збірки з нижчою тональністю:

Ну а якщо ви фанат "клакі" білдів - їх також можна розглядати до використання:

Відчуття при натисканні

БЦП, з його тревелом у 3.2мм може дуже сильно збентежити людей, які довго сиділи на 4мм – 3.8мм світчах.

У поєднанні з досить легкою (55г) пружиною - перші кілька годин складається враження що над клавіатурою досить чхнути і це вже активує натискання. Але через кілька годин ви звикаєте і багатьом це приходиться до душі.

Що стосується пружини - ми маємо відмінну 20мм пружину, без стейджів, прогресивності та інших "приблуд". Якщо вас влаштовує вага натискання +-55 грам - немає жодної причини її міняти.

Хід перемикача був трохи зменшений (щодо оригіналу), але відчуття фактично ті ж - різке (та легке) натискання з моментальною активацією та досить відчутним боттом аутом.

Післямова

BCP від Sarokeys вийшли дуже схожими з оригіналами. Я б сказав - 80-85% від оригіналу, при ціні в 3 рази нижче.

Порівняння оригінальних BCP і версії від Sarokeys:

Оригінальні БЦП мали трохи яскравіший "клакі" звук, але відчутно шершавили. У випадку з новою версією від Sarokeys - вона більш гладка, але звук трохи приглушений. Для любителів Creamy/Marbly це навіть плюс.

На виході ми отримали дуже універсальний світч, який чимось нагадує Zaku, але має нижчий звук та коротший хід, що робить його більш актуальним у збірках без фоама. Та й загалом – це гарне придбання у будь-яку колекцію. З урахуванням універсальності BCP - він точно зможе знайти місце в якійсь з ваших клавіатур.

p.s. Багато ентузіастів вважають BCP одним з найкращих варіантів лінійних світчів для встановлення на кнопки зі стабілізаторами. BCP надають звуку кнопок яскравий, але "важкий та сталий" звук натискання (що чудово чути у всіх тайпінгах).

Оригинальный BCP - легендарный франкен-свитч, наряду с Holy panda, Creamsicle, Zykos и прочими. Многие считают, что благодаря БЦП появилась сегодняшняя повальная мода на лонг поллы, и большая часть рынка свитчей состоит из них.

Основные характеристики свитча:

Материал хаузинга - Nylon PA66 (Стандарт для нейлоновых свитчей)

Стем - POM S9 (более новый бленд ПОМа, который плавнее чем оригинальный вариант у NK Cream)

Пружина - 57 грамм (20мм, сингл стейдж)

Тревел - 3.2мм

Оригинальные BCP собирались из 3‑х разных свитчей: H1 (JWK) боттом,  NK Cream стем, Cherry Black топ и выходили довольно дорогими (в районе 1.5$-1.8$ за 1 свитч), а с заменой пружины и филмами цена и вовсе доходила до 2$ долларов за свитч.

Версия от Sarokeys обходится в 3 раза дешевле и стоит в районе 0.55$ за свитч.

Смазка

Эти свитчи произведены BSUN, которые известны тем, что активно экспериментируют и предлагают хорошую заводскую смазку в своих свитчах.

В случае BCP, мы видим вот такую картинку в стоковом свитче:

Stock Sarokeys x Geon BCP

Моя первая мысль - да они сошли с ума, куда столько смазки, это же оверлуб чистой воды!

Но нет. Bsun используют свой вариант смазки, который абсолютно не похож на крайтокс и прочие тефлоновые смазки.

По консистенции их смазка напоминает "взбитые сливки". Главный плюс - она отлично сочитается с крайтоксом, нет нужды стирать старую смазку, чтобы нанести новую.

Свитч можно использовать в стоке, пружина будет немного "шуршать", а в нажатии будет ощущаться очень мелкая зернистость. Некоторым людям такое приходится по вкусу.

Я же предпочитаю их немного "домазать".  По началу я предварительно "снимал" заводскую смазку кистью, а потом мазал 205 как обычные свитчи.

Но чуть позже я нашел намного более быстрый и рабочий "вариант".  Достаточно просто смазать стем и пружину, не трогая хаузинг.

Это уберет все лишние звуки от пружины и добавит идеальной плавности нажатия. Таким образом 90 свитчей спокойно смазывается за полтора часа, вместо стандартных двух с половиной - трех.

Свитчи не нуждаются в филминге, но могут подарить чуть более низкую тональность, если забросить в них 0.3мм филмы от Deskeys

Звук

Оригинальные БЦП полюбились энтузиастам за очень яркий и выразительный звук.

На тот момент рынок сплошь состоял из стандартных 4мм свитчей и лонг поллы были "глотком свежего воздуха".

Сейчас же все перевернулось с ног на голову и теперь лонг полл свитчи считаются "стандартом", а 4мм можно встретить намного реже.

Я обьясняю это тем, что подавляющая часть рынка состоит из клавиатур, в которых используется PE фоам, PCB фоам и куча других фоамов. При таких условиях - лонг полл свитчи раскрываются намного лучше и звучат выразительнее, даря людям ту самую Creamy/Marbly тональность, от которой все так в восторге.

Если мы будем говорить конкретно про BCP - на сегодня в них нет чего-то супер уникального в плане звука.

Это очень сбалансированные свитчи по звуку. Уровень громкости - средний, а вот тональность очень сильно зависит от сборки.

Сочетание нейлона и ПОМа позволяет им гармонично вписываться в сборки с более низкой тональностью:

Ну а если вы фанат "клаки" билдов - их так же можно рассматривать к использованию:

Ощущения при нажатии

БЦП, с его тревелом в 3.2мм может очень сильно смутить людей, которые долго сидели на 4мм - 3.8мм свитчах.

В сочетании с довольно легкой (55г) пружиной - первые пару часов создается впечатление что над клавиатурой достаточно чихнуть и это уже активирует нажатие. Но через пару-тройку часов вы привыкаете и многим это приходиться по душе.

Что касается пружины - мы имеем отличную 20мм пружину, без стейджей, прогрессивности и прочих приблуд. Если вас устраивает вес нажатия в +-55 грамм - нет ни одной причины её менять.

Ход свитча был еще немного уменьшен (относительно оригинала), но ощущения фактически те же - резкое (быстрое) нажатие с довольно-таки ощутимым боттом аутом.

Послесловие

BCP от Sarokeys вышли очень схожими с оригиналами. Я бы сказал 80-85%, при цене в 3 раза ниже.

Сравнение оригинальных BCP и версии от Sarokeys:

Оригинальные БЦП имели чуть более яркий "клаки" звук, но ощутимо шершавили. В случае с новой версией от Sarokeys, она более гладкая, но звук чуть более приглушенный. Для любителей Creamy/Marbly это даже плюс.

На выходе мы получили очень универсальный свитч, который чем-то напоминает Zaku, но имеет более низкий звук и короткий ход, что делает его более актуальным в сборках без фоама. Да и в целом - это хорошее приобретение в любую коллекцию. C учетом универсальности BCP - он точно сможет найти место в какой-то из ваших клавиатур.

п.с. Многие энтузиасты считают BCP одним из лучших вариантов линейных свитчей для установки на кнопки со стабилизаторами. BCP придают звуку кнопок яркий, но "увесистый" звук нажатия (что отлично слышно во всех тайпингах).