Left arrow
Блог

Velocifire CKW80

2 Липня, 2024

Передмова

Кілька місяців тому я помітив що ці клавіатури почали активно продаватись на вторинному ринку.
Безпровід, CNC корпус, непоганий дизайн, і при цьому цінник нижче за рітейл на GB. Мені стало цікаво, і знайшовши гарну пропозицію я вирішив ризикнути та спробувати.

Дизайн

Клавіатура має досить впізнаваний дизайн, натхненний, раптово, сигаретою.
Форма коробки, 2-х секційна LED смужка, вага з рельєфним гравіюванням, що нагадує тліючий тютюн, ну і, звичайно ж, куди без обов'язкового напису про шкоду для здоров'я, яка присутня на будь-якій пачці сигарет.

Дизайнери не залишили без уваги і саму коробку.
Вона продовжує "мову дизайну" клавіатури і також виконана у вигляді сигарети, а комплект поставки і сам процес розпаковки залишили після себе досить приємні враження.

Крім "сигаретних" відсилок, мені також дуже сподобався бічний профіль.

За рахунок форми задньої частини клавіатури створюється ілюзія "клавіатури, що трохи парить над столом", якщо подивитися на неї збоку або спереду. Нещодавно ви могли спостерігати схоже дизайнерське рішення у Mode Loop.

Ще однією особливістю є можливість "перекинути" дотер (daughterboard) для підключення кабелю на ліву чи праву сторону клавіатури.
В іншому ж - це вже звичний нам TKL.

Інженерія

Для досягнення ефекту "левітуючої клавіатури", були використані досить високі ніжки (близько 3 мм висоти), що підняло висоту передньої частини клавіатури до 20 мм.

На мій смак, це вже трохи занадто, але тішить, що ніхто не заважає зняти ці ніжки та використовувати клавіатуру без них, або причепити на їх місце будь-які "меблеві" ніжки на ваш вибір.
Можна вирізати їх по формі, або просто наклеїти прозорі бампони.

При цьому, задніми ніжками можна відрегулювати кут друку на клавіатурі.
Для тих, кому подобається агресивніший кут, можна сміливо залишати комплектні ніжки ззаду, замінивши тільки передні.
Ну а для фанів більш пласких клавіатур, з кутом 5-6 градусів, задні ніжки можна замінити на маленькі та прозорі бампони.

Мода на клавіатури з кількома варіантами маунтів продовжує набирати обертів, CKW80 не став винятком.
У клавіатурі представлено 3 варіанта маунтів:

Gasket Mount на "шкарпетках"

Самі гаскети дуже схожі на рішення з Tiger80/D60 від KBDFans.
Вони дуже високі, за рахунок чого гаскет тамб (смужка, на яку одягаються гаскети) має більший запас для згинання, що виливається у більш м'якіший тайпінг.

Top Mount

Через те, що для гаскетів потрібні посадкові місця з поглибленнями, а для топ-маунта вони навпаки заважать, ці два маунти досить рідко можна зустріти в одній клавіатурі.

Іноді різницю компенсують за рахунок гумових прокладок або о-рінгів, які одягають на посадкові місця.
Це нівелює різницю у висоті, але прокладка "вбиває" весь шарм та індивідуальність топ-маунта, роблячи клавіатуру більше схожою по звуку та відчуттям до гаскет-маунту.

Дизайнери CKW80 підійшли до вирішення цього питання досить оригінально, та виточили акрилові заглушки, які встановлюються у посадкові місця для гаскетів.
За рахунок цього, топ-маунт майже не втрачає своїх характерних рис, і відмінно вживається в одному корпусі з гаскет-маунтом.

Plateless

Варіант кріплення, при якому використовуються посадкові місця на PCB, але не використовується плейт.
Сам по собі маунт непоганий, але має сенс виключно в білдах без використання PE foam та інших шумок, а у нас тонка PCB, повітря та дірок у якій більше, ніж самої плати. Звичайно, це виливається в тонкий та порожній звук.
Мені здається що маунт додали за принципом "більше - краще", нехай буде.

Ну і майте на увазі, щоб зібрати клавіатуру на гаскет-маунті або топ-маунті, потрібно відламати посадкові місця на PCB і це незворотний процес.
Звичайно, завжди можна купити 2 PCB, щоб залишити можливість іноді збирати плейтлесс, але сенсу в цьому мало, бо звук з такою PCB буде далеким від ідеалу.

Проблемні моменти

Перша та головна проблема – софт для бездротового підключення.
Мені потрібно було сходити за заспокійливим, щоб цензурно сформулювати цей блок інформації...

Після першої ревізії на PCB було додано маленький тумблер, який відповідає за живлення від батареї.
Інформація про його додавання звісно повністю відсутня, а він сам погано помітний (трохи губиться на фоні конденсаторів та роз'ємів для підключення), якщо дивитися на PCB зі звичайного ракурсу.

Хоч клавіатура і підтримує VIA, але сам безпровід був прописаний "кастомно" і досить криво.
Вся інформація, яку надає виробник, - картинка з кострубатим перекладом:

Здавалося б, що тут складного? Все інтуїтивно зрозуміло: Є слоти для підключення, є кнопка зміни режимів, чого ти скаржишся?

Все починається з того, що при першому підключенні та спробі увійти в режим сполучення, хоткеї для безпроводу просто не працюють.
З'ясувалося, що спочатку потрібно активувати бездротовий режим через FN+A.
Далі я підключив клавіатуру до ПК, відбулося сполучення, але клавіатура знову не працює.

ПК показує, що клавіатура "пов'язана" (Paired), але не підключена. Тобто клавіатура знаходиться в оффлайні і навіть не намагається підключитися до ПК.
На цьому кроці я витратив близько 2-х годин і методом спроб та помилок з'ясував, що перед підключенням до нового ПК потрібно спочатку очистити всі підключення (навіть якщо PCB нова) через FN+F, потім включити режим блютуз через FN+A і тільки після цього проводити нове підключення.

Також варто відзначити досить незручну світлову індикацію для безпроводу.
Для того щоб орієнтуватися при першому підключенні мені доводилося знімати Caps Lock, під яким знаходиться світлодіод, що відповідає за індикацію. Світлодіод під кейкапом фактично не видно, а без нього було неможливо зрозуміти, що відбувається в даний момент.

Ну а другою "глобальною" проблемою стали самі Velocifire, які нагадують зозуль, що випускають продукт, але забивають на його подальшу підтримку.

На GB була проблема з плейтами, на яких забули випиляти посадкові місця для кнопок Win, у лейауті з 7u пробілом. Тут молодці, вислали всім заміни, хоч і припускатися такої помилки, коли ви випустили більше 5 клавіатур - досить смішно.

Але у той же час, гілка дискорду по CKW80 переповнена питаннями про управління блютузом, людьми, які не можуть прошити PCB, та скаргами на сапорт, який не відповідає на звернення вже 5-7 місяців.
При цьому саппорт та представники студії активно спілкуються в сусідніх топіках своїх клавіатур.

Хоч я і розібрався з блютузом, але осад все одно залишився.
Боюся уявити, що відчували люди, які брали цю клавіатуру за фулл прайс (430-450$ без допів та доставки) та отримували таке відношення до себе.
Бачив не один коментар у стилі "та ну його, витягнув батарею, навіть не намагатимуся розібратися" і "продам і забуду її як страшний сон".
Майте це на увазі, якщо колись вирішите вступити до груп-баю клавіатур від Velocifire.

Звук та відчуття при тайпінгу

Якщо опустити негатив, яким рясніє попередній блок інформації, то тайпінг та звук клавіатури мене дуже приємно здивували.

Якщо розглядати тайпінг на топ-маунті, то клавіатура все ще має великий запас флексу, завдяки тонкій PCB та величезній кількості флекс катів.
Вся зона альф (літер) дуже м'яка, та абсолютно не нагадує звичні топ-маунти.
Єдині місця, де ти згадуєш, що клавіатура зібрана на топ-маунті - клавіші по краям клавіатури, у місцях де плейт прикручений до верхньї рамки клавіатури.
Модифікатори, стрілки та пробіл відчуваються набагато жорсткіше ніж альфи, але все ще залишаються дуже комфортними для роботи.

Якщо ж розглядати гаскет-маунт, то клавіатура перетворюється на "м'який диван", що прогинається від найменшого зусилля.
Крім флексу, що досягається завдяки конструкції PCB, у гру також вступає відчутний баунс від гаскетів.
Детальніше з темою флексу та баунсу можна ознайомитись у статті про Glare TKL

Кнопки на краях клавіатури стають дуже м'якими, а альфи починають діставати до дна клавіатури, якщо докласти для цього трохи зусиль.
Благо, при звичайному використанні жодних проблем із цим не виникає.
Наявність фоаму на дні клавіатури трохи зменшує кількість доступного місця для флексу, але його все ще більш ніж достатньо.

Як ви можете помітити, навіть наявність фоаму в клавіатурі не заважає досягненню м'якого тайпінгу.

А тепер щодо звуку.

Досить очікувано, що з такою "повітряною" PCB не може йти мови про білди без використання фоамів (шумки).
Ми обмежені двома основними варіантами білду для цієї клавіатури: топ-маунт з повним набором фоамів та гаскет-маунт з повним набором фоамів.

Звук на топ-маунті вийшов досить цікавим та автентичним.

При конструкції, що використовується в CKW80, ви отримуєте приємний об'єм і невеликий "гул", характерний топ-маунту, але позбавлені головних мінусів маунта, завдяки великій кількості фоаму всередині клавіатури.

Так, звук не такий яскраво виражений і не має того об'єму, як на тому ж Glare або Tomo, з "правильним топ-маунтом" і збірками без фоаму, але в рамках клавіатур, що використовують PE фоам, звук CKW80 вигідно відрізняється від більшості фоамних TKL клавіатур на гаскет-маунті.

На жаль, запис не може повною мірою передати цей "гул" всередині клавіатури, який досягається завдяки топ-маунту.
Якщо ви не прагнете отримати екстремально м'який тайпінг, я однозначно рекомендував би використовувати клавіатуру на топ-маунті.

А ось гаскет-маунт дуже сильно нагадує Mr.Suit у плані звуку.
Це не дивно, адже клавіатури мають схожий дизайн PCB та центральну рамку, яка фіксує гаскети, не даючи їм бовтатися з боку в бік і даруючи характерну тональність.
На мою думку, CKW80 дарує 80-90% від еталонного звуку Mr.Suit, якщо мова заходить про фірмову Marbly тональність, властиву клавіатурам від Owlab.
Це є дуже гідним показником для будь-якої фоамної клавіатури.

Для більш наочного порівняння, на відео використовується та ж комплектація, що і в відео з тайпінгом на топ-маунті.

Як ви можете почути, звук став менш об'ємним та більш чистим (стерильним).

Післямова

Наприкінці першого дня, більшу частину якого я витратив на муки з бездротовим підключенням, я планував взагалі скасувати цей огляд або написати розгромний ревью незадоволеного користувача. Але охолонувши, і попрацювавши за нею кілька днів, у мене залишилися досить приємні враження від цієї клавіатури.

Я спіймав себе на думці, що міг би порекомендувати її поціновувачам клавіатур з фоамом, навіть за фулл прайс, якби не кривий безпровід. Загалом, він працює без нарікань, але керування ним точно не можна назвати дуже зручним. Це вимагатиме від вас трохи часу, щоб звикнути до елементів управління.
Ще одним приємним моментом є можливість докупити та встановити другу батарею. Та й посадкові місця під батареї виготовлені з запасом, на випадок розширення ємності.

Покупка цієї клавіатури з вторинного ринку виглядає ще більш привабливим варіантом, адже головні проблеми цієї клавіатури: затримки на груп-баї, морока з заміною плейтів, відсутність адекватного мануалу по управління бездротовим підключенням, вже пройшли повз вас.
А можливість взяти цю клавіатуру дешевше за її базову вартість додає їй ще більше привабливості в очах потенційного покупця.

І ось у такому розкладі я сміливо можу порекомендувати її тим, кому подобається Marbly тональність, дизайн та дуже м'який тайпінг.
Дизайнери CKW80 взяли найкраще від Mr.Suit та Tiger80, приправивши це цікавим топ-маунтом та "чудовим" бездротовим підключенням, яке стало тою самою "ложка дьогтю в бочці меду".

Предисловие

Пару месяцев назад я заметил, что эти клавиатуры начали частенько мелькать на вторичном рынке.
Беспровод, CNC корпус, неплохой дизайн, и при этом ценник ниже ритейла на GB. Мне стало интересно, и, найдя хорошее предложение, я решил рискнуть и попробовать.

Дизайн

Клавиатура имеет узнаваемый дизайн, вдохновленный (внезапно) сигаретой.
Форма коробки, 2-х секционная LED полоска, вес с рельефной гравировкой, напоминающей тлеющий табак, ну и, конечно же, куда без обязательной надписи о вреде для здоровья, присутствующей на любой пачке.

Дизайнеры не обделили вниманием и саму коробку.
Она выполнена в стиле сигареты, а комплект поставки и сам процесс распаковки оставляют после себя очень приятные впечатления.

Помимо "сигаретных" отсылок, мне понравился боковой профиль.

За счет формы задней части клавиатуры создается иллюзия "клавиатуры парящей над столом", если посмотреть на нее сбоку или спереди.
Недавно вы могли наблюдать такое же дизайнерское решение в Mode Loop.

Еще одной особенностью является возможность "перебросить" дотер (daughterboard) для подключения кабеля на левую или правую сторону клавиатуры.
В остальном - это уже привычный нам TKL.

Инженерия

Для достижения эффекта парящей над столом клавиатуры использовались достаточно высокие ножки (около 3 мм высоты), что задрало высоту передней части клавиатуры до 20 мм.

На мой вкус, это уже слегка высоковато. Радует, что никто не мешает снять эти ножки и использовать клавиатуру без них, либо прицепить на их место любые "мебельные" ножки по вашему выбору. Можно вырезать по форме или просто наклеить прозрачные бампоны.

При этом задними ножками можно отрегулировать и угол печати на клавиатуре. Для тех, кому нравится более агрессивный угол, можно смело оставлять комплектные ножки сзади, заменив только передние.
Ну а для фанатов более плоских клавиатур, с углом 5-6 градусов, задние ножки также можно заменить на маленькие и прозрачные бампоны.

Мода на клавиатуры с несколькими вариантами маунтов продолжает набирать обороты, и CKW80 не стал исключением.
В клавиатуре представлено 3 варианта маунта:

Gasket Mount на "носочках"

Сами гаскеты очень похожи на решения из Tiger80/D60 от KBDFans. Они очень высокие, за счет чего гаскет тамб (полоска, на которую одеваются гаскеты) имеет больший запас для сгибания, что выливается в более мягкий тайпинг.

Top Mount

Из-за того, что для гаскетов требуются посадочные места с углублениями, а для топ-маунта они наоборот не нужны, эти два маунта довольно редко можно встретить в одной клавиатуре.

Иногда разницу компенсируют за счет резиновых или других прокладок/о-рингов, которые одевают на посадочные места.
Это нивелирует разницу в высоте, но прокладка убивает весь шарм и индивидуальность топ-маунта, делая звук и ощущения более схожими с гаскет-маунтов.

Дизайнеры CKW80 достаточно оригинально подошли к этому вопросу и выточили акриловые заглушки, которые устанавливаются в посадочные места. За счет этого топ-маунт почти не теряет свои характерные черты и отлично уживается в одном корпусе с гаскет-маунтом.

Plateless

Вариант крепления, при котором используются посадочные места на PCB, но не используется плейт.
Сам по себе маунт неплох, но имеет смысл исключительно в билдах без использования PE foam и прочих шумок, а у нас тонкая PCB, в которой воздуха и дырок больше, чем самой платы. Естественно, это выливается в тонкий и пустой звук.
Маунт добавлен по принципу "чтобы было".

Ну и имейте в виду, чтобы собрать клавиатуру на гаскет-маунте или топ-маунте, нужно отломать посадочные места на PCB, но это необратимый процесс.
Конечно, всегда можно купить 2 PCB, чтобы оставить такую возможность, но смысла в этом мало, ибо маунт ни о чем.

Проблемные моменты

Первая и главная проблема - софт для беспровода.

Мне потребовалось сходить за успокоительным, чтобы цензурно сформулировать этот блок информации...

После первой ревизии на PCB был добавлен маленький тумблер, отвечающий за питание от батареи. Информация о его добавлении отсутствует, а он сам достаточно плохо заметен, если смотреть на PCB с обычного ракурса.

Хоть клавиатура и поддерживает VIA, но сам беспровод был прописан "кастомно" и достаточно криво.
Вся информация, которую предоставляет производитель, - картинка с корявым переводом:

Казалось бы, ну что тут сложного? Все интуитивно понятно: Есть слоты для подключения, есть кнопка включения блютуза, чего ты жалуешься?

Все начинается с того, что при первом подключении и попытке войти в режим сопряжения, хоткеи для беспровода просто не работают.
Выяснилось, что сначала нужно активировать режим беспровода через FN+A.
Далее я подключил клавиатуру к ПК, произошло сопряжение, но клавиатура снова не работает...

ПК показывает, что клавиатура "сопряжена", но не подключена. Т.е. клавиатура находится в оффлайне и не пытается подключиться к ПК.
На этом шаге я потратил около 2-х часов и методом проб и ошибок выяснил, что перед подключением к новому ПК, нужно сначала очистить все подключения (даже если PCB новая) через FN+F, потом включить режим блютуз через FN+A и только после этого проводить сопряжение.

Также стоит отметить не самую удачную световую индикацию для беспровода.
Для того чтобы ориентироваться при первом подключении, мне приходилось снимать Caps Lock, под которым находится светодиод, отвечающий за индикацию. Светодиод под кейкапом фактически не видно, а без было невозможно понять, что происходит в данный момент.

Второй "глобальной" проблемой являются сами Velocifire, которые напоминают кукушек, выпускающих продукт, и забивающих на его дальнейшую поддержку.

На GB присутствовал косяк с плейтами, на которых забыли выпилить посадочные места для кнопок Win, в лейауте с 7u пробелами.
Тут молодцы, выслали всем замены, хотя и допускать такую ошибку, когда вы выпустили более 5 клавиатур - смешно.

В то же время, ветка дискорда по CKW80 переполнена вопросами об управлении блютузом, людьми, которые не могут прошить PCB, и жалобами на саппорт, который не отвечает на обращения уже 5-7 месяцев. При этом саппорт и представители студии активно общаются в соседних топиках других клавиатур.

Хоть я и разобрался с блютузом, но осадочек все равно остался.
Боюсь представить, что ощущали люди, которые брали данную клавиатуру за фулл прайс (430-450$ без допов и доставки) и получали такое отношение к себе.
Видел не один комментарий в стиле "да ну его, вытащил батарею, даже не буду пытаться разобраться" и "продам и забуду её как страшный сон".
Имейте это в виду, если когда-то решите вступить в груп-бай клавиатур от Velocifire.

Звук и ощущения при тайпинге

Если опустить негатив, которым разит предыдущий блок информации, то тайпинг и звук клавиатуры меня очень приятно удивили.

Если рассматривать тайпинг на топ-маунте, то клавиатура все еще имеет большой запас флекса, благодаря тонкой PCB и огромному количеству флекс катов. Вся зона альф (букв) очень мягкая, абсолютно не напоминающая привычные топ-маунт сборки.
Единственные места, где ты вспоминаешь, что клавиатура собрана на топ-маунте, - клавиши по краям клавиатуры, где плейт прикручен к рамке.
Модификаторы, стрелки и пробел ощущаются намного жёстче, относительно альф, но все еще остаются комфортными для работы.

Если же рассматривать гаскет-маунт, то клавиатура превращается в "мягкий диван", прогибающийся от малейшего нажатия.
Помимо флекса, достигающегося конструкцией PCB, в игру вступает ощутимый баунс от гаскетов.
Подробнее с темой флекса и баунса можно ознакомиться в статье про Glare TKL

Края клавиатуры становятся очень мягкими, а альфы начинают доставать до дна, если приложить немного усилий. Благо, при обычном использовании никаких проблем с этим нет. Наличие фоама на дне клавиатуры немного уменьшает количество доступного места для флекса, но его всё еще более чем достаточно.

Как вы можете заметить, даже наличие фоама в клавиатуре не мешает достижению очень мягкого тайпинга.

А теперь что касается звука.

Естественно, с такой "воздушной" PCB не может идти и речи о сборках без использования фоамов (шумки).
Мы ограничены двумя основными вариантами сборки: топ-маунт с полным набором фоамов и гаскет-маунт с полным набором фоамов.

Звук с топ-маунтом получился очень интересным и достаточно аутентичным.

При конструкции, используемой в CKW80, вы получаете приятный объем и небольшой "гул", характерный топ-маунту, но лишены главных минусов маунта, благодаря большому количеству фоама внутри клавиатуры.

Да, звук не так ярко выражен и не обладает объёмом, как на том же Glare или Tomo с "правильным топ-маунтом" и сборками без фоама, но в рамках клавиатур, использующих PE фоам, звук, который дарит CKW80, выгодно отличается от обычного гаскета.

К сожалению, запись не может в полной мере передать тот самый "гул" внутри клавиатуры, получаемый благодаря топ-маунту.
Если вы не стремитесь получить экстремально мягкий тайпинг, я однозначно рекомендовал бы использовать данную клавиатуру на топ-маунте.

А вот гаскет-маунт очень сильно напоминает Mr.Suit в плане звука.
Это не удивительно, ведь клавиатуры имеют схожий дизайн PCB и центральную рамку, которая фиксирует гаскеты, не давая им болтаться из стороны в сторону и даря характерную тональность.
Я бы сказал, что CKW80 дарит 80-90% от эталонного звука Mr.Suit, если речь заходит о фирменной Marbly тональности присущей клавиатурам Owlab.
Это является ОЧЕНЬ достойным показателем для фоамной клавиатуры.

Для более интересного сравнения, на видео используется та же комплектация, что и в видео о топ-маунте.

Как вы можете услышать, звук стал менее объемным и более чистым (стерильным).

Послесловие

В конце первого дня, большую часть которого я потратил на муки с беспроводом, я планировал вообще отменить данный обзор или написать разгромный ревью недовольного пользователя. Но остыв, и поработав за ней пару дней, у меня остались достаточно приятные впечатления от этой клавиатуры.

Я поймал себя на мысли, что мог бы порекомендовать её любителям клавиатур с фоамом, даже за фулл прайс, если бы не кривой беспровод, который делает управление не самым удобным, хотя, в целом, работает хорошо.
Приятным моментом является возможность докупить и установить вторую батарею. Да и посадочные места под батареи сделаны с запасом на расширение емкости.

Покупка данной клавиатуры с вторичного рынка выглядит еще более заманчивым вариантом, ведь главные проблемы данной клавиатуры:
задержки на груп-бае, морока с заменой плейтов, отсутствие внятного мануала по управлению беспроводом, уже прошли мимо вас.
А возможность взять данную клавиатуру дешевле её базовой стоимости добавляет ей еще больше привлекательности в глазах потенциального покупателя.

И вот в таком раскладе я смело могу порекомендовать ёё тем, кому нравится Marbly тональность, дизайн и очень мягкий тайпинг.
Дизайнеры CKW80 взяли лучшее от Mr.Suit и Tiger80, приправив это интересным топ-маунтом и "замечательным" беспроводом, который стал ложкой дёгтя в бочке мёда.