Left arrow
Блог

Zoom75 HE / Boog75

5 Вересня, 2024

Сьогодні нарешті розглянемо 75% магнітну клавіатуру Meletrix. Публікація буде досить компактною, оскільки це стандартний корпус для Zoom75, який ми вже розглядали.

Про все та потроху

Склалося так, що більшість магнітних (HE) клавіатур представлені у форматі 60-65%. Це легко пояснюється тим, що такий розмір займає мінімальну кількість місця на столі, залишаючи більше місця для руху миші на низькій чутливості, що дозволяє точніше позиціонувати курсор.
Однак багато користувачів не готові придбати окремі клавіатури для роботи та ігор, тому питання наявності стрілок і функціонального ряду для роботи стає особливо актуальним.

Meletrix, помітивши порожню нішу, вирішили випустити магнітну клавіатуру в найпопулярнішому та універсальному форм-факторі. Щоб не витрачати гроші на розробку нового продукту, а також забезпечити сумісність з вже існуючим бестселером, вони представили Boog75. Грубо кажучи, це той же Zoom75, але з магнітною (HE) PCB.

Meletrix Boog75 Induction Coil

Boog75 зустрічається у 4х кольорах. Gasket Mount, алюмінієвий корпус – всі розміри та пропорції повністю відповідають Zoom75, забезпечуючи сумісність комплектуючих. Головною відмінністю стала відсутність можливості встановлення LED-екрану або енкодера, через особливості (HE) PCB.
Вартість клавіатури становить 230-240 $ за пре-білд (зі свитчами та кейкапами). Якість кейкапів трохи нижче за середню, але для пре-білдів це цілком прийнятно.
Ну а щасливі власники Zoom75 можуть просто докупити окремий (HE) модуль (PCB, алюмінієвий плейт, свитчі, стаби) за 99$, що я, власне, і зробив.

Meletrix HE Module

За досвідом кількох збірок Boog75 для замовників, можу сказати, що його корпус відчувається трохи менш преміальним, у порівнянні з Zoom75, але все ще набагато якіснішим і приємнішим, ніж китайські "масс-маркет" магнітні клавіатури.

Також на сайті Meletrix є опція окремого придбання кейсу від Zoom75 (90-120 $, залежно від кольору).
Якщо у вас вже є свої кейкапи, я рекомендував би купувати модуль і корпус від Zoom75 замість пре-білда Boog'а.

Звук та відчуття при тайпінгу

У (HE) модулі від Meletrix використовуються світчі KS-37B від Gateron.

Gateron KS-37B

Ці світчі можна зустріти в деяких бюджетних китайських (HE) клавіатурах (KB65HE, Performance Base 65 тощо), а також в Keichron Q1 (HE). Незважаючи на те, що Keychron називає їх KS-37 V2, технічно це все ще повністю сумісний KS-37B світч.
Порівнюючи їх з Gateron Jade та QK Lavender (HE), можна відзначити, що заводське змащення у KS-37B трохи гірше. При роботі чітко чутно пружину.
Однак, після додаткового змащення всі зайві призвуки зникають, і KS-37B стають ідентичними Jade в плані чистоти звуку і плавності натискання.
Світчі Gateron KS-37B не сумісні з Jade (Lekker V2) або Geon HE (Raptor).

У даному тайпінгу використовуються стокові світчі. Єдине, що було зроблено – замінені стабілізатори, оскільки комплектні стабілізатори від Meletrix не рятує навіть змащення.

В цілому, звук можна охарактеризувати як "тихий".
Через відсутність необхідності замикання контактів і відсутність удару стема по хаузингу (дну світча), (HE) перемикачі стають відмінним варіантом для сайлент/напівсайлент збірок.
Незалежно від кейкапів і корпусу, ви не зможете отримати виразні і приємні thocky/marbly тональності, як на звичайній механіці, але для основної аудиторії магнітних клавіатур, яка все одно грає в навушниках, це і не потрібно.

Для геймерів найважливішим критерієм є плавність натискання, і з цим у Meletrix все добре. Навіть із заводським змащенням світчі дуже плавні, з силою натискання в 30 грам і зусиллям на нижній точці натискання в 50 грам.

Як і в усіх (HE) клавіатурах, у модулі від Meletrix використовується алюмінієвий плейт для щільної фіксації світчів та повної відсутності флексу (прогинання) сендвіча з PCB та плейту.
Смужки гаскетів у Meletrix також є досить жорсткими, тому білд можна сміливо характеризувати як помірно жорсткий.
Однак на магнітних клавіатурах натискання досить рідко доводяться до кінця, тому жорсткість відчувається значно менше, ніж на класичних MX-клавіатурах.

Софт

За софт у Boog75 та (HE) модулі відповідає окремий драйвер від Meletrix, з яким можна ознайомитись за посиланням.

Інтерфейс виглядає мінімалістичним і менш навантаженим, у порівнянні з софтом для QK/Looting, тому розібратися в ньому буде досить просто.

У ньому присутні всі основні налаштування та функції для геймерських клавіатур: Rapid Trigger, установка точки активації, переназначення кнопок і т.п.
Однак відсутні деякі, нехай і специфічні, але потрібні комусь функції, такі як активація кількох кнопок при натисканні однієї, запуск програм за допомогою гарячих клавіш та блокування Win/Alt+Tab.

Також трохи розчаровує неможливість перемикати профілі (режими) за допомогою клавіатури – перемикання можливе лише через програмне забезпечення. Якщо ви використовуєте одні налаштування для ігор та зовсім інші для комфортної роботи і набору тексту, постійне перемикання режимів може виявитись досить незручним.
Можливо цю функцію буде додано в майбутньому (це виключно софтове питання, яке можна вирішити оновленням прошивки), але на момент написання публікації - ситуація така.

Деякі також критикують Meletrix за частоту опитування (Polling Rate) в 1000 Гц, стверджуючи, що для "справжньої домінації" обов'язково потрібно 4K, а краще 8K! Проте я не бачу у цьому великої проблеми. У випадку з мишками я можу зрозуміти необхідність підвищеної частоти опитування (все ще не вище 2-4K), але для клавіатур цей фактор здається мені занадто переоціненим.
Можливо я помиляюся, але рецензент, який є користувачем Wooting та тестував QK із частотою опитування 8000 Гц, не помітив суттєвих відмінностей у використанні. Також не варто забувати, що використання пристроїв з частотою опитування 4К/8К Гц значно навантажує систему, що може бути особливо помітно на комп'ютерах зі слабкими процесорами.

З приємного - в (HE) PCB від Meletrix передбачене автоматичне калібрування датчиків.

Післямова

Zoom 75HE, як і QK, був протестований людиною, яка використовувала його в іграх (Valorant/Apex) протягом 5-6 днів. Скарг на швидкість спрацьовування та глючність софту не було, але рецензент відзначив кілька моментів, які йому не сподобались:

  • "Після Wooting60HE, QK65 Classic здавався мені високим (його передня висота - 19,8 мм), але після використання Zoom/Boog75 я зрозумів що таке по-справжньому висока клавіатура (22 мм). Зап'ястя відчутно втомлювалися після кількох годин гри , і повністю звикнути до такої висоті мені вдалося лише на третій день використання". Якщо у вас здорові зап'ястя або ви використовуєте підставку - питань немає, але якщо у вас є проблеми із зап'ястями, вам може бути досить некомфортно.
  • "Як і у випадку з QK65 Classic, відсутній Snap Tap або його аналоги. Хоча його тепер не можна використовувати в CS, обмежень у Valorant все ще немає, і його наявність була б дуже доречною. Так, його можна замінити стороннім софтом, все працює без проблем, але хотілося б мати цю функцію вбудованою в клавіатуру”.

В іншому, клавіатура відмінно справляється зі своїми задачами, на рівні з Wooting або тим же QK.

P.S. Під час підготовки огляду я натрапив на кілька постів в інтернеті, де говорилося, що PCB, працюючі зі світчами KS-37B, поєднують датчик для магніту та LED в одному елементі. Нагрів цього елементу при тривалих ігрових сесіях (через роботу LED) може впливати на коректність вимірювань магнітного датчика.

Meletrix заявляють про використання енергоефективніших діодів, які гріються на 30% менше і не викликають жодних проблем. Крім того, людина, яка тестувала клавіатуру, та грала більше 8 годин без перерви з увімкненим підсвічуванням не помітила жодних проблем з роботою датчика. Однак майте на увазі, особливо якщо розглядатимете альтернативні китайські (HE) клавіатури, що працюють з даними світчами.

Сегмент для тих кому дуже ліностно читати весь текст і він відразу переходить до післямови <3

  • Чи підходить Boog75/Zoom75 HE для щоденної роботи?
    Так, якщо вам подобаються тихі клавіатури, це буде гарний вибір універсального девайсу для ігор та роботи.
  • Чи потрібно міняти стабілізатори?
    Так, комплектні стаби залишають бажати кращого. Простого змащення їм недостатньо.
  • Чи можу я замінити світчі?
    Так, але тільки на світчі стандарту Gateron KS-37B. Популярні Jade чи Geon HE (Raptor) сюди не підійдуть.
  • Чи є сенс міняти свитчі?
    Ні, досить просто додатково змастити пружини.
  • Що купити: Wooting 80HE або Boog75/Zoom75 HE?
    Однозначної відповіді немає, все залежить від ваших особистих вподобань. Якщо вам критична наявність аналогового вводу (імітація джойстика) та наявність Sotc (аналог Snap Tap), варто вибрати Wooting. Якщо вам важливіше приємний, тихий звук, зовнішній вигляд і можливість використовувати корпус як для магнітних, так і для класичних MX білдів, краще звернути увагу на Zoom/QK.

Сегодня наконец рассмотрим 75% магнитную клавиатуру от Meletrix. Публикация будет достаточно компактной, так как это стандартный корпус для Zoom75, который мы уже рассматривали.

Понемногу обо всем

Сложилось так, что большинство магнитных (HE) клавиатур представлены в формате 60-65%. Это легко объясняется тем, что такой размер занимает минимальное количество места на столе, оставляя больше пространства для движения мыши на низкой чувствительности, что позволяет более точно позиционировать курсор.
Однако многие пользователи не готовы приобретать отдельные клавиатуры для работы и игр, и вопрос наличия стрелок и функционального ряда для работы становится особенно актуальным.

Видимо, Meletrix, заметив пустующую нишу, решили выпустить магнитную клавиатуру в популярном и универсальном форм-факторе. Чтобы не тратить деньги на разработку совершенно нового продукта, а также обеспечить совместимость с уже существующим бестселлером, они представили Boog75. Грубо говоря, это тот же Zoom75, но с магнитной (HE) PCB.

Meletrix Boog75 Induction Coil

Boog75 выпускается в 4 цветах. Gasket Mount, алюминиевый корпус — все размеры и пропорции полностью повторяют Zoom75, обеспечивая совместимость комплектующих.
Главным отличием стало отсутствие возможности установки LED-экрана и энкодера из-за особенностей (HE) PCB.
Стоимость клавиатуры составляет 230-240 $ за предсобранную версию (со свитчами и кейкапами). Качество кейкапов чуть ниже среднего, но для пребилда вполне приемлемо.
Ну а счастливые владельцы Zoom75 могли просто докупить отдельный (HE) модуль (PCB, алюминиевый плейт, свитчи, стабы) за 99 $, что я, собственно, и сделал.

По опыту сборки нескольких Boog75 для заказчиков, могу сказать, что его корпус ощущается чуть менее премиальным, по сравнению с Zoom75, но всё ещё намного более качественным и приятным, чем китайские "масс-маркет" магнитные клавиатуры.
Также на сайте Meletrix есть опция отдельного приобретения кейса от Zoom75 (90-120$, в зависимости от цвета).
Если у вас уже есть свои кейкапы, я бы рекомендовал приобретать модуль и корпус от Zoom75 вместо пре-билда Boog'а.

Звук и ощущения при наборе текста

В (HE) модуле от Meletrix используются свитчи KS-37B от Gateron.

Gateron KS-37B

Эти свитчи можно встретить в некоторых бюджетных китайских (HE) клавиатурах (KB65HE, Performance Base 65 и т.п.), а также в Keychron Q1 (HE). Несмотря на то, что Keychron называет их KS-37 V2, технически это всё ещё полностью совместимый KS-37B свитч.
Сравнивая их с Gateron Jade и QK Lavender (HE), можно отметить, что заводская смазка у KS-37B  чуть хуже, из-за чего отчетливо слышно пружину.
Однако, после дополнительной смазки все лишние призвуки уходят, и KS-37B становятся идентичными Jade в плане чистоты звука и плавности нажатия.
Свитчи стандарта Gateron KS-37B не совместимы с Jade (Lekker V2) или Geon HE (Raptor).

В данном тайпинге используются стоковые свитчи. Единственное, что было сделано — заменены стабилизаторы, так как комплектные стабилизаторы от Meletrix не спасает даже смазка.

В целом, звук можно охарактеризовать как "тихий". Из-за отсутствия необходимости замыкания контактов и отсутствия удара стема о хаузинг (дно свитча), (HE) переключатели становятся отличным вариантом для сайлент/полу-сайлент сборок.
Независимо от кейкапов и корпуса, вы не сможете получить выразительные и приятные thocky/marbly тональности, как на обычной механике, но основной аудитории магнитных клавиатур, которая всё равно играет в наушниках, это и не требуется.

Для геймеров более важным критерием является плавность нажатия, и здесь всё отлично. Даже с заводской смазкой свитчи очень плавные, с силой нажатия в 30 грамм и усилием на нижней точке нажатия в 50 грамм.

Как и во всех (HE) клавиатурах, в модуле от Meletrix используется алюминиевый плейт для плотной фиксации свитчей и полного отсутствия флекса (прогибания) сендвича из PCB и плейта.
Полоски гаскетов у Meletrix достаточно жёсткие, поэтому билд можно смело характеризовать как умеренно жёсткий.
Однако, на магнитных клавиатурах нажатия редко доводятся до конца, поэтому жёсткость ощущается значительно меньше по сравнению с классическими MX-клавиатурами.

Софт

За софт в Boog75 и (HE) модуле отвечает отдельный драйвер от Meletrix, с которым можно ознакомиться по ссылке.

Интерфейс выглядит минималистичным и менее нагруженным по сравнению с софтом для QK/Looting, так что разобраться в нём будет достаточно просто.

В нём присутствуют все основные настройки для геймерских клавиатур: Rapid Trigger, установка точки активации, ремап и т.п. Однако отсутствуют некоторые, пусть и специфические, но нужные кому-то функции, такие как активация нескольких кнопок при нажатии одной, запуск приложений по горячей клавише и блокировка Win/Alt+Tab.

Также немного разочаровывает невозможность переключать профили или режимы с помощью клавиатуры — переключение возможно только через программное обеспечение. Если вы используете одни настройки для игр и совершенно другие для комфортной работы и набора текста, постоянное переключение режимов может оказаться утомительным.
Возможно эта функция будет добавлена в будущем (благо, это исключительно софтовый вопрос, который можно решить обновлением прошивки), но на момент написания публикации — ситуация такова.

Некоторые также критикуют Meletrix за частоту опроса (Polling Rate) в 1000 Гц, утверждая, что для "настоящего нагиба" нужно 4K, а лучше 8K! Однако я не вижу в этом большой проблемы. В случае с мышками я могу понять необходимость повышенной частоты опроса (и то, не выше 2-4K), но для клавиатур этот фактор кажется мне сильно переоценённым.
Возможно, я ошибаюсь, но тестер, являющийся пользователем Wooting и тестировавший QK с частотой опроса 8000 Гц, не заметил существенных различий в использовании. Также не стоит забывать, что использование устройств с частотой опроса 4К/8К Гц значительно нагружает систему, что может быть особенно заметно на компьютерах со слабыми процессорами.

Из приятного — в (HE) PCB от Meletrix предусмотрена автоматическая калибровка датчиков, которая не требует от вас дополнительных действий.

Послесловие

Zoom 75HE, как и QK, был протестирован человеком, который пользовался им в играх на протяжении 5-6 дней. Жалоб на скорость срабатывания и глючность софта не было, но рецензент отметил несколько моментов, которые ему не понравились:

  • "После Wooting60HE, QK65 Classic казался мне высоким (его передняя высота — 19,8 мм), но после использования Zoom/Boog я понял, что такое по-настоящему высокая клавиатура (22 мм). Запястья ощутимо уставали после нескольких часов игры, и полностью привыкнуть к такой высоте мне удалось только на третий день использования. Если у вас здоровые запястья или вы используете подставку — вопросов нет, но если у вас есть проблемы с запястьями, это может быть некомфортно".
  • "Как и в случае с QK65 Classic, отсутствует Snap Tap или его аналоги. Хотя его теперь нельзя использовать в CS, ограничений в Valorant всё ещё нет, и его наличие было бы очень кстати. Да, его можно заменить сторонним софтом, всё работает без проблем, но хотелось бы иметь эту функцию встроенной".

В остальном клавиатура отлично справляется со своими задачами наравне с Wooting, или тем же QK.

P.S. Во время подготовки обзора я наткнулся на пару обсуждений в интернете, где говорилось, что PCB, работающие со свитчами KS-37B, совмещают датчик для магнита и LED в одном элементе. Нагрев этого элемента при длительных игровых сессиях (из-за работы LED) может искажать измерения магнитного датчика.
Meletrix заявили, что у них используются особенные, более энергоэффективные диоды, которые греются на 30% меньше и не вызывают никаких проблем. Кроме того, человек, тестировавший клавиатуру, играл более 8 часов без перерыва с включённой подсветкой и не заметил никаких проблем с работой датчика. Однако имейте это в виду, особенно если будете рассматривать альтернативные китайские (HE) клавиатуры, работающие с данными свитчами.

Сегмент для тех кому лень читать весь текст и он сразу переходит к послесловию <3

  • Подходит ли Boog75 / Zoom75 HE для ежедневной работы?
    Да, если вам нравится тихая клавиатура, это будет хороший выбор, особенно если вы комбинируете её с играми.
  • Нужно ли менять стабы?
    Да, комплектные стабы оставляют желать лучшего.
  • Могу ли я заменить свитчи?
    Да, но только на свитчи стандарта Gateron KS-37B. Популярные Jade или Geon HE (Raptor) сюда не подойдут.
  • Есть ли смысл менять свитчи?
    Не особо, достаточно просто дополнительно смазать пружины.
  • Что выбрать: Wooting 80HE или Boog75/Zoom?
    Однозначного ответа нет, всё зависит от ваших личных предпочтений. Если вам критично наличие аналогового ввода (имитация джойстика) и наличие Sotc (аналог Snap Tap), стоит выбрать Wooting. Если же вам важнее приятный, тихий звук, внешний вид и возможность использовать корпус как для магнитных, так и для классических MX билдов, стоит обратить внимание на Zoom.